GuidePedia

0



του Ευθυμίου Πέτρου
Πώς εξηγείται το πάθημα των Ισραηλινών – Ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Η θεωρουμένη καλύτερη υπηρεσία πληροφοριών του κόσμου, η ισραηλινή Μοσσάντ «πιάστηκε στον ύπνο». Η Χαμάς εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεσή της, των τελευταίων δεκαετιών και το Ισραήλ δεν είχε αντιληφθεί την προετοιμασία της. Προετοιμασία που πρέπει να είχε κρατήσει μήνες. Ούτε ο σχεδιασμός τέτοιων επιθέσεων γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη, ούτε τα απαραίτητα όπλα και πυρομαχικά είναι εύκολο να συγκεντρωθούν. Αλλά εν τέλει, όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν κάτω από την μύτη των Ισραηλινών, που δεν αντελήφθησαν το παραμικρό.

Πώς έγινε αυτό; Η πλέον προφανής ερμηνεία είναι ότι η Μοσσάντ (όπως παλιότερα και CIA) υποβάθμισε το τομέα της αναπτύξεως πρακτόρων συλλογής πληροφοριών στο πεδίο (HUMINT – Human Intelligence) πιστεύοντας ότι πλέον μπορεί να έχει την ενημέρωση που της χρειάζεται αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τα λογισμικά υποκλοπών που έχουν αναπτυχθεί στο Ισραήλ.

Η Μοσσάντ είχε οικοδομήσει τον θρύλο της πάνω στις παλιές επιτυχίες της και στο γεγονός ότι είχε πολύ συγκεκριμένους, όσο και περιορισμένους στόχους. Συνέλεγε πληροφορίες για τους Άραβες εχθρούς του Ισραήλ. Δεν είχε αναπτύξει δίκτυα για εκτέλεση κατασκοπευτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ούτε καν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για αυτό και ο πυρήνας της υπηρεσίας αριθμούσε λίγες μόλις δεκάδες «αξιωματικών πεδίου» (field officers).

Η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξή της προέκυψε από την ανατροπή του Σάχη και την εγκατάσταση του καθεστώτος της «Ισλαμικής Δημοκρατίας» στο Ιράν. Και μπορεί οι Ιρανοί μουλάδες να είναι μετριοπαθέστεροι άλλων, δεν παύει όμως να αποτελεί διεκεκηρυγμένη πολιτική τους η εξάλειψις του Κράτους του Ισραήλ. Κατά τούτο συμφωνεί με την Χαμάς και ως εκ τούτου έχει προκαλέσει «χειρουργικά» αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ και δολοφονίες επιστημόνων, το οποία επεβράδυναν σημαντικά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.



Καταλυτικό όμως πλήγμα στην προσπάθεια του Ιράν για απόκτηση πυρηνικών όπλων υπήρξε η «μόλυνσις» των ηλεκτρονικών υπολογιστών των εγκαταστάσεων που τα ανέπτυσσαν με τον ιό «Stuxnet». Αν και οι «δράστες» δεν ενετοπίσθησαν ποτέ, θεωρείται βέβαιον ότι επρόκειτο για έργο της Μοσσάντ, η οποία πλέον είχε περάσει στην νέα εποχή, την ψηφιακή.

Σε πρώτη φάση η τεχνολογία αξιοποιήθηκε με το πρέποντα τρόπο. Δηλαδή ως ένα βοηθητικό εργαλείο που συμπλήρωνε τις πληροφορίες που συνελλέγοντο δια των κλασσικών μεθόδων της κατασκοπίας. Συν τω χρόνω όμως και καθώς στην υπηρεσία εισήρχοντο νεώτεροι αξιωματούχοι, εύκολο ήταν «να πέσουν στη παγίδα». Αυξάνονταν οι πληροφορίες που προέρχονταν από υποκλοπές και δορυφορικές παρακολουθήσεις μέχρις ότου οι «κεφαλές» της υπηρεσίας έκριναν ότι η τεχνολογία είναι αρκετή. Ότι μπορούν έτσι να καλύπτουν όλες τις ανάγκες συλλογής πληροφοριών δια των μέσων που τους παρείχαν τα τεχνολογικά μέσα και το όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενο λογισμικό υποκλοπών.

Τους διέφυγε το βασικότερο στοιχείο στοχεύσεως μιας σοβαρής υπηρεσίας πληροφοριών. Δεν της αρκεί να γνωρίζει πού ευρίσκεται ο αντίπαλος και πού έχει τα όπλα του. Δεν πρέπει να της αρκεί να γνωρίζει τι λένε οι ηγέτες του αντιπάλου. Πρέπει να γνωρίζει τι σκέπτονται. Τι προγραμματίζουν. Και αυτά, ποτέ δεν θα τα συζητήσουν σε κανενός είδους επικοινωνία. Όσο ασφαλή και αν την θεωρούν.

Αυτά μόνον εκπαιδευμένοι και ικανοί πράκτορες που έχουν δαπανήσει χρόνο και προσπάθεια για να διεισδύσουν στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας των αντιπάλων μπορούν να τα εκμαιεύσουν. Και αυτό κάποτε το έκαναν με αριστοτεχνικό τρόπο οι άνθρωποι της Μοσσάντ. Και έτσι είχαν οικοδομήσει τον θρύλο της. Είναι προφανές ότι πλέον τέτοιου είδους διείσδυσις στα ηγετικά κλιμάκια της Χαμάς, είχε απολεσθεί από ετών.

Και όλοι ήσαν ευχαριστημένοι μα τις πληροφορίες που έφερναν τα Predator και οι δορυφόροι. Και η Χαμάς όμως εξελισσόταν. Γνωρίζοντας ότι όλες της οι επικοινωνίες παρακολουθούνται και πως ότι εξοπλισμός ευρίσκεται επί του εδάφους εντοπίζεται, ανέπτυξαν δύο αντίμετρα. Το πρώτο ήταν ότι δια των υποκλεπτομένων επικοινωνιών έδιδαν ψευδείς πληροφορίες που καθησύχαζαν την Μοσσάντ.

Δεν υπάρχει κάποια πηγή που να το επιβεβαιώνει τούτο, αλλά ευκόλως μπορεί ένας γνώστης των καταστάσεων να το υποθέσει. Άλλωστε επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος. Το δεύτερο που πλέον έχει επιβεβαιωθεί είναι ότι ανέπτυξαν το δίκτυο υπογείων στοών στην Γάζα, αλλά και κάτω από τον φράκτη που έχουν ανεγείρει οι Ισραηλινοί, ώστε να διακινούν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους απαρατήρητοι.

Προβληματισμό δημιουργεί όμως η πληροφορία ότι τρεις ημέρες πριν η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει για επικειμένη δράση της Χαμάς. Το είπαν οι Αιγύπτιοι, το επιβεβαίωσαν οι Αμερικανοί, αλλά το διέψευσαν οι Ισραηλινοί. Αλλά τι θα περιμέναμε να κάνουν; Να υποστούν τον ύστατο εξευτελισμό, να παραδεχθούν ότι αγνόησαν πληροφορίες οι οποίες τους είχαν δοθεί;

Ότι δεν τις αξιολόγησαν επαρκώς, αλλά απεναντίας είχαν πέσει θύματα της συσκοτίσεως την οποία είχαν δημιουργήσει, δια της παραπληροφορήσεως οι ηγέτες της Χαμάς; Εν τέλει, δηλαδή, οι Ισραηλινοί υπέστησαν τις συνέπειες του γεγονότος ότι απομακρύνθηκαν από τις πλέον βασικές αρχές της Υψηλής Τέχνης των πληροφοριών. Η δε Χαμάς μετέτρεψε σε μπούμπεραγκ το γεγονός ότι εφησύχαζαν στηριζόμενοι στην τεχνολογία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top