GuidePedia

0

Η Ελλάδα διαθέτει κοντά στην περιοχή την Φρεγάτα ΨΑΡΑ που ανήκει στην δύναμη SNMG 2 και είναι δυτικά της Κύπρου και την Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ με την Unifil στα ανοιχτά του Λιβάνου

Ιταλικές πηγές και χάρτης σημαίνει συναγερμό στην αρμάδα του ΝΑΤΟ, αλλά και στις ελληνικές μονάδες επιφανείας, αφού πληροφορίες για ύπαρξη στο οπλοστάσιο της οργάνωσης Χεζμπολάχ επισημαίνουν την παρουσία δύο ισχυρών και επικίνδυνων αντι-πλοϊκών πυραύλων.
Τον ιρανικής κατασκευής Noor (επίσης γνωστός ως C-802) και τον ρωσικής κατασκευής Yakhont.

Το πως αυτοί οι πύραυλοι κατά μονάδων επιφανείας είναι στα χέρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δεν είναι γνωστό, και δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούν σημαντική απειλή λόγω του βεληνεκούς τους και της δυνατότητάς τους να στοχεύουν μονάδες επιφανείας.

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος Noor είναι προϊόν της στρατιωτικής βιομηχανίας του Ιράν. Είναι γνωστός για την αυτονομία του που φτάνει περίπου 120 χιλιόμετρα.

Αυτή η ικανότητα του επιτρέπει να στοχεύει μονάδες επιφανείας σε σημαντική απόσταση από την ακτή.

Ο πύραυλος είναι ευπροσάρμοστος, ικανός να εμπλέξει διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένων πλοίων, και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Ο έτερος είναι ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος Yakhont.

Ο Yakhont, γνωστό και ως P-800 Oniks, είναι ένας πιο τρομερός πύραυλος κατά πλοίων στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.

Αυτός ο πύραυλος είναι ρωσικής προέλευσης και έχει βεληνεκές περίπου 300 χιλιόμετρα, επεκτείνοντας σημαντικά την εμβέλεια των ναυτικών απειλών της Χεζμπολάχ.

Ο Yakhont είναι γνωστός για την υπερηχητική του ταχύτητα και τις προηγμένες δυνατότητες στόχευσης, καθιστώντας το ένα τρομερό όπλο στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Συνέπειες για το Ford Carrier Strike Group

Το Ford Carrier Strike Group (CSG) είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των δυνατοτήτων προβολής ισχύος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν.

Αποτελούμενο από το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN-78) και μία ομάδα μάχης πλοίων συνοδείας και υποστήριξης, η αρμάδα παρέχει σημαντική ναυτική παρουσία στην περιοχή.

“Η ύπαρξη όμως των αντιπλοϊκών πυραύλων της Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα του Yakhont με το εκτεταμένο βεληνεκές του, εγείρει ανησυχίες για την αμερικανική ναυτική δύναμη”, αναφέρουν οι ιταλικές πηγές, απειλώντας όλα τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή αμερικανικά και μη.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “ενώ οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι τεχνολογικά προηγμένες και τρομερές, κανένα πολεμικό πλοίο δεν είναι αδιαπέραστο από την απειλή των πυραύλων κατά πλοίων.

Οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης σε μια ομάδα κρούσης όπως αυτή των ΗΠΑ είναι σοβαρές, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης απωλειών και της πιθανότητας κλιμάκωσης των περιφερειακών συγκρούσεων.
Για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου, επομένως, οι μονάδες των ΗΠΑ πλέουν πέρα από το βεληνεκές των πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την ικανότητα της αρμάδας των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει μια πιθανή επίθεση στο Ισραήλ από την Τεχεράνη”, καταλήγει το ίδιο.

Η Χεζμπολάχ καυχιέται πώς θα μπορούσε να καταστρέψει το USS Gerald R. Ford (CVN-78) και τα συνοδά πλοία
Σύμφωνα με ιστοσελίδα εξετάστηκε σενάριο επίθεσης στην αμερικανική αρμάδα: “Ας δούμε πώς οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ένα αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, τι θα μπορούσε να συμβεί και τα πιθανά αποτελέσματα:

Το μέγιστο βεληνεκές του ρωσικού συγκροτήματος παράκτιων πυραύλων Bastion-P είναι περίπου 300 μίλια, πρέπει να υποθέσουμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πλεύσει τα πλοία του εκτός (πιθανής) εμβέλειας τον ραντάρ της Χεζμπολάχ.

Υποθέτουμε επίσης, καθώς αυτή είναι μια περίοδος πολύ αυξημένου συναγερμού, και ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει κανόνες εμπλοκής που θα του επέτρεπαν να καταρρίψει οποιοδήποτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή σκάφος της Χεζμπολάχ έρθει εναντίον του με προφανή εχθρική πρόθεση.

Έχουμε υποθέσει ότι αυτό θα ήταν 50 μίλια μακριά από την αρμάδα των ΗΠΑ σε αυτό το σενάριο. Τώρα ας δούμε την πλευρά της Χεζμπολάχ.

Υποθέτουμε ότι έχουμε 6 συγκροτήματα Bastion-P, με 2 βλήματα ανά Transport-Erector-Launcher (TEL). Έτσι, αν μπορεί να καταλάβουμε πού βρίσκεται η ομάδα μάχης των ΗΠΑ, 12 πύραυλοι P-800 Oniks με ταχύτητες άνω των 2 Mach θα μπορούσαν να κτυπήσουν μονάδες επιφανείας των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι,ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν οι ειδικοί της Χεζμπολάχ που να χτυπήσουν οποιαδήποτε πολεμικό πλοίο της αρμάδας χωρίς να ξέρουν την θέση του.


Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ απλό πράγματι, όταν το πλοίο δεν αποκαλύπτει τη θέση του οικειοθελώς, δεν μπορεί αυτή να επιβεβαιωθεί ούτε στο "marinetraffic" για παράδειγμα.

Επίσης η Χεζμπολάχ δεν διαθέτει ειδικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ , ούτε δορυφόρους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει drones, εάν γνωρίζει την γενική κατεύθυνση της αρμάδας, ή να χρησιμοποιήσει ραντάρ ξηράς.

Μπορεί όμως η οργάνωση να λάβει πληροφορίες από το Ιράν, ή ακόμα χειρότερα από την Ρωσία που διαθέτουν δορυφόρους για παράδειγμα, για να εντοπίσουν την ομάδα μάχης των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένας ρωσικός δορυφόρος θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες σχετικά σε πραγματικό χρόνο για την τοποθεσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων, επιτρέποντας την χειροκίνητη στόχευση.

Μια αμερικανική ναυτική δύναμη με τόσο ισχυρή αντιαεροπορική “ομπρέλα” από τα πλοία που την συνοδεύουν, δεν θα απειληθεί θεμελιωδώς από την Χεζμπολάχ.


Οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν άμεσα ορυμαγδό από 100 πυραύλους SM-2, SM-6 και ESSM και θα εξαφανίσουν τα πάντα”, καταλήγει μεταξύ άλλων η ίδια.

Αν έχουμε αυτό το σενάριο το πιο σίγουρο όμως θα ήταν να έχει ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος, και η ολοκληρωτική καταστροφή του Ιράν. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top