GuidePedia

0


Ο Ερντογάν προέβη στην συγκεκριμένη δήλωση ως απάντηση στο "χαστούκι" της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία για τη στάση της στα Ελληνοτουρκικά-Κύπρο, έλλειψη συνεργασία της στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας , ανθρώπινα δικαιώματα και βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία
Ο Τούρκος Πρόεδρος πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου θα παρευρεθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προέβη σε επικριτική δήλωση λέγοντας: "Θα χωρίσουμε τους δρόμους μας με την ΕΕ εάν χρειαστεί", επισημαίνοντας:

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, αντέδρασε στο ρεπορτάζ του AP για την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία. Κάνουμε την αξιολόγησή μας μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. «Μετά από αυτές τις αξιολογήσεις, μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την ΕΕ εάν χρειαστεί», είπε.

Ορισμένα σημεία από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν ήταν:

"Θα τονίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία απέναντι στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι που η δήλωσή μας ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», την οποία εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα εδώ και λίγο καιρό, έγινε πιο αποδεκτή.

" Στο ζήτημα Καραμπάχ , τους μεταφέραμε την πρότασή μας για μια τριμερή συνάντηση υπό την ηγεσία μας. Αντί για μια τριμερή συνάντηση, κάναμε μια τετραπλή πρόταση για αυτό το θέμα."

Θα συναντηθούμε με διακεκριμένα μέλη της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας στις ΗΠΑ και θα συζητήσουμε τα σημεία που αφορούν την αύξηση των επενδύσεών τους στην Τουρκία.

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκε αύξηση των αποθεματικών μας κατά 22 δισ. δολάρια. Από σήμερα, το συνολικό ακαθάριστο αποθεματικό της Κεντρικής Τράπεζας έχει ξεπεράσει τα 120 δισ. δολάρια.

Αφήστε τους να συνεχίσουν να τσακώνονται και να επικρίνουν ο ένας τον άλλον. Για να προστατέψουν τις θέσεις τους θα πρέπει να βάλουν κάτω από τα πόδια τους όλες τις αρχές που υπερασπίζονταν μέχρι χθες. Δεν μας ενδιαφέρουν ποτέ αυτά. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ευαισθησία από εδώ και πέρα".

Επίσης το REUTERS σε σχετικό λακωνικό του άρθρο επισημαίνει:

"Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να χωρίσει τους δρόμους της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη έγκριση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις για να αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία"
Γιατί τώρα και ποιός ο σκοπός της δήλωσης Ερντογάν

Στο ερώτημα γιατί ο Ερντογάν έκανε την συγκεκριμένη δήλωση για τις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ τώρα, αυτή κρίνεται ως απάντηση του Τούρκου Προέδρου, στο "χαστούκι" της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία για τη στάση της στα Ελληνοτουρκικά-Κύπρο, έλλειψη συνεργασία της στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας , ανθρώπινα δικαιώματα και βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία.

Η έκθεση καλεί μεταξύ άλλων την Άγκυρα να «απόσχει από κάθε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ένωσης», αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά τέλος με τους σκοπούς της δήλωσής του Ερντογάν, για τάχα ξεχωριστούς δρόμους Τουρκίας με την ΕΕ εάν χρειαστεί, έχει να κάνει με έμμεση απειλή για μια σειρά θεμάτων, με κυριότερα το μεταναστευτικό, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές των Βρυξελλών σε μια χώρα των 87 εκατομμυρίων όπως είναι η χώρα του σήμερα, δείχνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί ανατολικότερα, αλλά και προς τις ΗΠΑ.

Τέλος επιδιώκει ο Ερντογάν να καταδείξει την τάχα μεροληπτική στάση της ΕΕ υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, αποκλείοντας μελλοντικά οποιαδήποτε αποδοχή από μέρους του συμμετοχής των Βρυξελλών σε διπλωματική επίλυση του Κυπριακού και παρέμβασης στα Ελληνοτουρκικά.

Εκτίμησή μας είναι ότι την Τουρκία δεν την συμφέρει σε καμία των περιπτώσεων να χωρίσει η Τουρκία τους δρόμους της με την ΕΕ και η ρήση του Τούρκου Προέδρου επιδιώκει να υπηρετήσει τους σκοπούς που προαναφέραμε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top