GuidePedia

0

Με σταθερά βήματα οι διεθνείς δυνάμεις απομονώνουν το καθεστώς Ερντογάν, καθώς «τελειώνουν» και το όραμά του για το «εθνικό μαχητικό αεροσκάφος» της Τουρκίας, TF-X με την αποχώρηση του βασικού εταίρου, της εταιρείας-«γίγαντα» Rolls Royce.

Αυτό βέβαια συνδέεται και με τα αμερικανικά μαχητικά F-35 τα οποία επιθυμεί η Άγκυρα, αλλά είναι αμφίβολο το αν θα τα παραλάβει. Στριμωγμένος και σε κατάσταση σύγχυσης βρίσκεται ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του, καθώς τελειώνουν οι κινήσεις στο «σκάκι» των F-35 και S-400.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα F-35 ως μοχλό πίεσης και εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην Άγκυρα, ενώ Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν πως η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι κάτι το δεδομένο.

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένο με τη «συμμαχία» Μόσχας-Άγκυρας, ενώ η Τουρκία αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια δημιουργίας του Κουρδιστάν, που θα αποτελέσει κέντρο αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, αλλά και των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό έρχεται παράλληλα με το σφοδρό χτύπημα της Ουάσινγκτον και τον τερματισμό της «προνομιακής μεταχείρισης» της Άγκυρας στο εμπόριο. Ο Ερντογάν βρίσκεται απομονωμένος και στα πρόθυρα ενός σφοδρού οικονομικού πολέμου που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην Άγκυρα.

Η Rolls-Royce, ο γίγαντας στην παραγωγή κινητήρων, λόγω διαφωνιών με τον ομιλο Kale για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφάσισε να αποχωρήσει από το σχέδιο για την κατασκευή εγχώριο αεροσκάφους. Η γιγαντιαία αγγλική εταιρεία στον τομέα της παραγωγής κινητήρων Rolls-Royce, λόγω των λόγω της διαφωνίας που προέκυψαν με τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας με τον όμιλο Kale, αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία.

Στην απόφαση για περιορισμό περιλαμβανόταν και η συμφωνία για τον συνεταιρισμό που έγινε με τον όμιλο Kale το 2017, σχετικά με τον κινητήρα του αεροσκάφους Ο συνεταιρισμός αυτός προέβλεπε την παραγωγή κινητήρα για τη χρήση του από το TF-X, γνωστό ως Εθνικό Πολεμικό Αεροσκάφος.

Η Τουρκία και η Rolls-Royce διαπραγματεύονται “άδειες εξαγωγής, μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, θέσεις εργασίας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και κόστος ανάπτυξης”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Τουρκίας.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Τουρκίας αποσκοπεί στην αντικατάσταση του σημερινού στόλου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη,τα TF-X, που θα πετάνε μαζί με τα αμερικανικά F-35.

Την είδηση που πρόβαλε η εφημερίδα Financial Times και επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Rolls-Royce.

Υπενθυμίζουμε πως τα αναμενόμενα οικονομικά χτυπήματα της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα ξεκίνησαν, καθώς με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τερματίζεται η προνομιακή μεταχείριση στο εμπόριο, και είναι θέμα χρόνου πλέον η επιβολή δασμών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top