GuidePedia

0

 Μπορεί να μην είναι MQ-9 Reaper των Ηνωμένων Πολιτειών ή κάποιο άλλο υπερσύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας απόκτημα, όμως το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας «Πήγασος» από την περασμένη Τετάρτη που έχει ξεκινήσει η υπερτιμημένη άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», έχει αποδείξει πως στέκεται επάξια στην μετάδοση πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο εικόνας και ήχου στα μετόπισθεν, γράφοντας δεκάδες ώρες πτήσεων σε καθημερινή βάση.

 Με εμβέλεια που φτάνει τα 100 ναυτικά μίλια και με τηλεχειριζόμενες on line κάμερες, ο Πήγασος χωρίς καν να ενοχλεί και στο ύψος που χρειάζεται, πετά σε σημεία ενδιαφέροντος, μεταφέροντας ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις των πλοίων επιφανείας της Τουρκίας η οποία, έχουμε ήδη αναλύσει πως δημιούργησε έναν μύθο γύρω από την «Γαλάζια πατρίδα» με σκοπό να εντυπωσιάσει τα πλήθη.

 Ο Πήγασος, σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, δίνει την εικόνα που του ζητά το κέντρο επιχειρήσεων, οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου, κάτι που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια διακλαδικών ασκήσεων στις οποίες μάλιστα έπαιρναν μέρος και συμμαχικές δυνάμεις. 

 Πάντως οφείλουμε να πούμε ότι η Πολεμική Αεροπορία με τον Πήγασο, ήταν έτη φωτός μπροστά όταν είχε ξεκινήσει το εγχείρημα για την Ελλάδα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Το γιατί έμεινε στάσιμο είναι ένα αντικείμενο ρεπορτάζ, για το οποίο θα επανέλθουμε. 

 Άρα εκτός των άλλων μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης που υπάρχουν σ’ όλο το ανατολικό Αιγαίο, εκτός των αεροσκαφών που πετούν καθημερινά, εκτός των δεκάδων ματιών των στελεχών των ΕΔ, υπάρχουν και τα Ελληνικά UAV που δίνουν αξιόπιστη εικόνα από το τι συμβαίνει στο Αρχιπέλαγος.

 Μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ελληνικής κατασκευής. Φωτογραφία ΓΕΑ 

Support στην παρακολούθηση και τα UAV του Στρατού Ξηράς Sperwer 

 ΑΣΔΕΝ και Δ’ Σώμα Στρατού είναι οι σχηματισμοί που διαθέτουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη του Στρατού Ξηράς Sperwer τα οποία είναι μικρά, ελαφρά και μπορούν να μετακινηθούν σε ευαίσθητους τομείς που η ηγεσία έχει επιλέξει πως θέλει να έχει την πληροφορία. Η κάμερά του, τελευταίας γενιάς είναι κι αυτή ικανή να βοηθήσει σημαντικά τον τομέα της πληροφορίας, η οποία άλλωστε είναι καθοριστική για οποιαδήποτε απόφαση. 

 Ο Στρατός Ξηράς έχει περίπου δεκαπέντε UAV Sperwer τα οποία είναι εφοδιασμένα με δυο κάμερες ημέρας και νύχτας ενώ είναι ικανά για δορυφορική ζεύξη, η εμβέλειά του είναι κατά τι μικρότερη από εκείνη του Ελληνικού Πήγασου της Πολεμικής Αεροπορίας, πλην όμως αυτές ειδικά τις ημέρες, έλεγαν πηγές τόσο από τον Στρατό Ξηράς όσο και από τη Γενικό επιτελείο, έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες. 

 Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορεί να «κάνουμε τη δουλειά» μας με τον Πήγασο και το Sperwer, όμως στον τομέα των UAV η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει, είναι ένα από τα όπλα του μέλλοντος σε κάθε περίπτωση, είτε πληροφοριών, είτε με φορείς που παίρνουν πυρομαχικά, κάτι που αναπτύσσει εδώ και καιρό η γειτονική χώρα μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας. Η Ελλάδα από πρώτη στην κατασκευή σ’ αυτό τον τομέα, έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω κι αυτό δεν μπορεί να πει πως είναι συνέπεια της κρίσης διότι πολύ πριν υπήρχε ανάπτυξη των σχεδίων για UAV. 

Προετοιμασίες για το τελικό show του Ερντογάν 

Το επόμενο εικοσιτετράωρο, οι επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου έχουν ζητήσει απ’ όλους αυξημένα αντανακλαστικά και εγρήγορση κι αυτό διότι αναμένεται κατά την κορύφωση της «Γαλάζιας Πατρίδας» να υπάρξει συγκέντρωση δυνάμεων στις περιοχές που ήδη βρίσκονται τα πλοία του Τουρκικού πολεμικού Ναυτικού. 

 Ίσως φανούν και αεροσκάφη γιατί κατά τη χθεσινή ημέρα ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν από την καθημερινή τους «βόλτα» και δεν είναι παράλογο πως σε μια φάση τελικής άσκησης υπάρχουν πολλά σενάρια στα οποία χρειάζεται ιδιαίτερα ψύχραιμη ματιά για ν’ αντιμετωπίσει το οτιδήποτε πιθανό προκύψει. 

 Σίγουρα ο Τούρκος πρόεδρος θα εμφανιστεί και πάλι με μια προκλητική ομιλία απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρα του και με μια ρητορική τύπου «μια από τα ίδια», όμως αποδέκτες δεν θα είναι μόνο ο στρατός, αλλά οι ψηφοφόροι της γειτονικής χώρας.

πηγή



 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top