GuidePedia

0

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς με πύρινη ομιλία σήμανε το τέλος της διαμεσολαβητικής προσπάθειες των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αμερική δεν έχει πλέον ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία επειδή μάχεται υπέρ του Ισραήλ. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος του Ιράν, Χ.Ρουχανί, ο οποίος είπε ότι η αμερικανική απόφαση έδειξε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ένας έντιμος διαμεσολαβητής καθώς σκέφτονται μόνο τα συμφέροντα του Ισραήλ πρόσθεσε.

Μια νέα ισορροπία δυνάμεων έχει ανατείλει στη Μέση Ανατολή καθώς απουσίαζαν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ενώ η Ρωσία συμμετείχε ως παρατηρητής. Τουρκία και Ιράν διαμορφώνουν τον νέο χάρτη ισχύος στην περιοχή.

Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

Ο Μ.Αμπάς τόνισε ότι χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, δεν θα υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, δεν θα υπάρξει ειρήνη στον κόσμο.

«Τώρα σταματάμε κάθε συντονισμό στην ασφάλεια με το Ισραήλ» είπε και επιτέθηκε στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ λέγοντας «αυτή η γυναίκα».

«Θέλουμε κάθε χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ να επαναξιολογήσει και να αλλάξει τη θέση της μέχρι το Ισραήλ να αλλάξει και να εφαρμόσει τον διεθνή νόμο».

«Αυτή είναι η απόφαση μας και χρειάζομαι να υποστηρίξετε την απόφαση αυτή των Παλαιστινίων. Δεν θα δεχτούμε ποτέ την απόφαση Ν.Τραμπ. Αυτή η απόφαση μετατρέπει την πολιτική σύγκρουση σε θρησκευτική στην περιοχή».

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ήταν «το μεγαλύτερο έγκλημα» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έκτακτη συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία.

Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.

«Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Μεταξύ των είκοσι ηγετών που απάντησαν στην έκκληση του Ερντογάν είναι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν. Παρών είναι και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Η Αίγυπτος, που έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, έστειλε στη σύνοδο τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών από τον υπουργό αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Νιζάρ Μαντάνι, όμως δεν είναι γνωστό το επίπεδο της εκπροσώπησης του Ριάντ στη σύνοδο κορυφής.

Οι ηγέτες Σ.Αραβίας, Αιγύπτου, ΗΑΕ, Μπαχρέιν δεν παρευρέθηκαν καν στη Σύνοδο Κορυφής.

Τι είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

«Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή και ο κόσμος δεν θα δεχτεί την διακήρυξη του Ν.Τραμπ. ο μόνος τρόπος είναι οι ΗΠΑ να την ανακαλέσουν».

«Καλώ τους Παλαιστινίους να υπερασπιστούν την Ιερουσαλήμ και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους»

«Ζητώ από τους Παλαιστινίους ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τον εχθρό».

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η απόφαση που ελήφθη για μια πόλη που είναι υπο κατοχή δεν έχει καμία ισχύ. Ευχαριστούμε όλες τις χώρες που δεν αναγνώρισαν αυτή την παράνομη απόφαση», είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα ότι «Σήμερα η Παλαιστίνη επανέρχεται στο καθεστώς του 1947. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής και ένα κράτος τρομοκράτης».

«Η απόφαση της Αμερικής για την Ιερουσαλήμ εκτός του ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο είναι και ένα χτύπημα στον πολιτισμό μας. Ως ισλαμικά κράτη δεν θα εγκαταλείψουμε την διεκδίκηση ενος ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καλώ όλα τα ισλαμικά κράτη να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καλούμε την Αμερική να κάνει πίσω!»

«Εμείς που αναγνωρίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης πρέπει να παρακινήσουμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που μετρά 57 μέλη.

«Η κοινότητα των μουσουλμάνων δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την απόφαση. Η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι άκυρη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

«Στη διάρκεια αυτής της συνόδου θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα», είχε δηλώσει χθες Τρίτη ο Τσαβούσογλου.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top