GuidePedia

0

Για πρώτη φορά από το 2002 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν εμφανίστηκε πουθενά το βράδυ της 7ης Ιουνίου. Δεν εκφώνησε θριαμβευτικό λόγο. Για την ακρίβεια δε μίλησε καν. Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τα 2/3 των εδρών του κοινοβουλίου, όπως επιθυμούσε ο Ερντογάν για να αλλάξει το σύνταγμα, αλλά έχασε και την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute
Κέρδισε το 40,8% των ψήφων και 258 έδρες, 19 λιγότερες από τις απαιτούμενες για την πλειοψηφία. Έτσι ο Ερντογάν είναι πλέον ένας μοναχικός σουλτάνος στο αξίας 615 εκ. δολαρίων και 1150 δωματίων παλάτι του. Για πρώτη φορά η αντιπολίτευση έχει περισσότερες έδρες από το κόμμα του.
«Η συζήτηση για την υπέρ προεδρία, τη δικτατορία στην Τουρκία έληξε», ανακοίνωσε ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP Ντεμιρτάς. Το ΗDP εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή, με την προφανή υποστήριξη Τούρκων ψηφοφόρων της αριστεράς, αλλά και οπαδών του κοσμικού κράτους.

Ο Ντεμιρτάς είναι ο χαρισματικός ηγέτης που γκρέμισε τα όνειρα του Ερντογάν να εκλεγεί… σουλτάνος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Κιλιτσντάρογλου, είπε πως «τα αποτελέσματα έφεραν τέλος σε μια εποχή καταπίεσης».
Το μέλλον πάντως δεν είναι ξεκάθαρο. Θεωρητικά το ΑΚΡ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το εθνικιστικό ΜΗΡ, αν και ο ηγέτης του κόμματος αυτού, κατά την προεκλογική περίοδο, είχε καταφερθεί, με ακραίο τρόπο, κατά του Ερντογάν.
Κυβέρνηση συνεργασίας ΑΚΡ, ΜΗΡ και CHP, δεν θεωρείται πιθανή. Απίθανη είναι και η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ CHP, HDP και MHP, καθώς η συνύπαρξη εθνικιστών και Κούρδων στο αυτό κυβερνητικό σχήμα είναι αδύνατη.
Επίσης για το ΑΚΡ θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να διακινδυνεύσει νέες εκλογές. Ίσως επιχειρηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, με την υποστήριξη κάποιου κόμματος. Μια τέτοια λύση πάντως μπορεί να είναι μόνο προσωρινή.
Δύο, ωστόσο, αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα. Πρώτον το ΑΚΡ βρίσκεται πλέον σε πτώση, με τους ψηφοφόρους να προτιμούν να συμβιβαστούν, παρά να επιτρέψουν την αρχή ενός ανδρός. Δεύτερον, οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για μια υπερενισχυμένη, αυταρχική προεδρία, σουλτανικού τύπου, κατέρρευσαν, για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top