GuidePedia

0
Θέλουν διαρχία στα υπουργεία – Η τουρκική πρόταση προβλέπει όπως και ο δεύτερος τη τάξει έχει αρμοδιότητες


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Διαρχία στα υπουργεία θέλει η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην πρότασή τους, για τη δομή της δημόσιας υπηρεσίας, που υπέβαλαν εγγράφως προχθές, προβλέπεται εκεί που ο υπουργός θα είναι από τη μια κοινότητα, ο δεύτερος τη τάξει να είναι από την άλλη, έχοντας ισχυρές αρμοδιότητες.
Είναι σαφές πως η πρόθεση τους είναι η διασφάλιση ότι ακόμη και εκεί που δεν θα είναι Τουρκοκύπριος ο υπουργός, να έχει ενισχυμένες εξουσίες ο δεύτερος. Είναι προφανές πως η λογική αυτή παραπέμπει εμμέσως σε εκ περιτροπής ενώ την ίδια ώρα, το προτεινόμενο σύστημα εκτιμάται ότι θα είναι δυσλειτουργικό, καθώς επί της ουσίας θα είναι διαρχία. Η γενική εικόνα που παρουσιάζεται μέσα από την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πως η Κύπρος θα είναι μια χώρα με γραφειοκρατία και πολυπρόσωπη δημόσια υπηρεσία. Θα υπάρχουν δομές στα συνιστώντα κράτη και στο κεντρικό κράτος.
Όλα τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, οι οποίοι ως γνωστό θα τα πουν την ερχόμενη Τρίτη. Θα συζητηθούν, παράλληλα και τα θέματα των περιουσιών και των εξουσιών. Αύριο Παρασκευή, οι ειδικοί από τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες θα συζητήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ώστε να διευκολύνουν στη συνέχεια οι Μαυρογιάννης και Οζερσάι.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν παράλληλες εκ του σύνεγγυς επαφές προετοιμάζοντας τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης. Επαφές χθες πραγματοποίησε και ο εκπρόσωπος του  Προέδρου της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ. Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε χωριστές συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές. Ο Κουντέτ Οζερσάι, που αναφέρθηκε στη συνάντησή τους, είπε ότι με τον κ. Νούφελ συζήτησαν θέματα του κεφαλαίου της Ε.Ε. και πως είναι έτοιμοι κάθε φορά για ανταλλαγή απόψεων επί αυτού. Στην επόμενη περίοδο θα συνεχίσουν τέτοιους είδους διαλόγους, πρόσθεσε. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με πληροφορίες από το “προεδρικό” στη συνάντηση συζητήθηκε σε ποιο στάδιο της δεύτερης διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μπορεί να συζητηθεί και πως το κεφάλαιο της Ε.Ε. Βεβαίως αυτό που διαρρέουν οι Τούρκοι δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία, όπως ευνοεί η ε/κ πλευρά.
* Ο κατοχικός  ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα ενημερώσει εκπροσώπους των κομμάτων στα κατεχόμενα, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή  9 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί.
ΕΡΟΓΛΟΥ: Μηνύματα για το εδαφικό - Να μετακινηθεί ο μικρότερος δυνατόν αριθμός
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Τούρκων Πάφου, είπε ότι και ο ίδιος υπήρξε πρόσφυγας και ξέρει τι σημαίνει η προσφυγοποίηση Παφιτών, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν επιστήσει την προσοχή στην σημασία του εδάφους και πρότειναν όπως αλλάξει μέρος διαμονής ο μικρότερος δυνατόν αριθμός. Δεν αναζητεί, είπε, μια συμφωνία που θα φέρει τους Τ/κ σε δύσκολη θέση και επανέλαβε την θέση του για μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψην τις σημερινές πραγματικότητες και τα 40 χρόνια που έχουν περάσει.
Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την προχθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών, ο  Έρογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε προτάσεις σχετικά με το περιουσιακό και την δημόσια διοίκηση ενώ η ε/κ πλευρά για τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες. Το σημαντικό, συμπλήρωσε, είναι στην επόμενη συνάντηση, αξιολογώντας τα έγγραφα που κατατέθηκαν να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. “Τα έγγραφα κατατέθηκαν στο τραπέζι. Εάν διαπιστωθεί πρόθεση για εξέταση, αξιολόγηση και προσέγγιση, υπάρχει πιθανότητα αυτό να συμβεί”. Γι` αυτό, συνέχισε, εάν μπορούν οι σκέψεις του “βορρά” και του “νότου” να συναντηθούν σε κάποιο βαθμό και δίδονται που και που αμοιβαίες γεφυρωτικές προτάσεις – όπως πρόσθεσε – “μπορούμε να περάσουμε στα άλλα κεφάλαια”. Άλλωστε, είπε, οι διαπραγματεύσεις με αυτό τον τρόπο μπορούν να προχωρήσουν και γι` αυτό “μπορώ να πω ότι ήταν μια καλή αρχή”.
Ο Έρογλου αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην Χουριέτ  και για την πιθανότητα πραγματοποίησης νέων επισκέψεων σε Άγκυρα και Αθήνα από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι αντίστοιχα. Για τους Αμερικανούς, είπε ότι υπό τον όρο ότι θα τηρούν ισορροπημένη στάση έναντι Ε/κ και Τ/κ, οι πρωτοβουλίες τους για λύση είναι ωφέλιμες.
«ΔΥΟ ΔΕΞΙΟΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ»
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε συνέντευξή του στην τουρκική Χουριέτ δήλωσε πως αν και είναι επιφυλακτικός για τους Ε/κ, λέει πως το γεγονός ότι βρίσκονται στην εξουσία δεξιοί και εθνικιστές ηγέτες αποτελεί ευκαιρία και ότι οι υπογραφές που θα βάλουν στο κείμενο της συμφωνίας θα οδηγήσουν σε «δύο ναι» στην Κύπρο.
Ο Έρογλου είπε ότι ο ίδιος προέρχεται από την τουρκική οργάνωση Αντίστασης (ΤΜΤ) και ο Ε/κ ηγέτης από την ΕΟΚΑ και υποστήριξε πως η συμφωνία που θα υπογράψουν θα γίνει αποδεκτή και τόνισε «Μπορούμε να τελειώσουμε το κυπριακό θέμα μέχρι το τέλος του έτους».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top