GuidePedia

0

Σε νέα πυρηνική δοκιμή προχώρησε πριν λίγες ώρες η Βόρεια Κορέα, την τρίτη κατά σειρά.
Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια και οι γείτονές της: Η δοκιμή, που είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες, προκάλεσε δόνηση 4,9 βαθμών σε πολύ μικρό βάθος στην εγκατάσταση δοκιμών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε συναγερμό βρίσκεται η διπλωματία των γύρω χωρών και των ΗΠΑ. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16:00.
H Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι έγινε πυρηνική δοκιμή, διά συμβούλου του προέδρου της χώρας, και λίγο αργότερα και η Πιόνγκγιανγκ ανακοίνωσε την «επιτυχή πυρηνική δοκιμή».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας KCNA, η χώρα προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, η οποία διεξήχθη με ασφαλή και άψογο τρόπο. Αναφέρεται ότι υπήρξε απόλυτη ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα η Πιόνγκγιανγκ υποστήριξε ότι δοκίμασε με επιτυχία «μικρή πυρηνική συσκευή», η ισχύς της οποίας ήταν «μεγαλύτερη των προηγούμενων» δοκιμών.
Στις 04:57 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών με επίκεντρο σημείο στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, στο οποίο και βρίσκεται χώρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την κίνηση της Β. Κορέας και μίλησε για καθαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας  Και εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι η πυρηνική δοκιμή έγινε.
Ο σεισμός σημειώθηκε σε περιοχή χωρίς σεισμική δραστηριότητα, όπου και στο παρελθόν η Β. Κορέα έχει κάνει δοκιμές.
Οι πυρηνικές εκρήξεις μπορούν να δημιουργήσουν γεωλογικές δονήσεις, αλλά είναι ξεχωριστές από αυτές που προκαλούνται από σεισμό.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για «σκληρή» απάντηση.
Διπλωμάτης του ΣΑ του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι πραγματοποιήθηκε πυρηνική δοική στη Βόρεια Κορέα. «Ενημερωθήκαμε από τους νοτιοκορεάτες ότι υπήρξε πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο διπλωμάτης, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Βάσει του πολύ μικρού εστιακού του βάθους -μόλις ένα χιλιόμετρο- και άλλων στοιχείων του, οι γεωλογικές υπηρεσίες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το «ασυνήθιστο σεισμικό γεγονός» έχει «χαρακτηριστικά παρόμοια με έκρηξη».
Με τις δοκιμές του 2006 και του 2009, πρόκειται για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία αψηφά ευθέως τις αντιδράσεις των γύρω χωρών και τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Όλες οι δυνάμεις της περιοχής, της Κίνας μη εξαιρουμένης, είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες την Πιονγκγιανγκ πως ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή θα ήταν πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα.
Μετά την τρίτη της πυρηνική δοκιμή, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Β. Κορέα κατέχει πυρηνική ισχύ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή, που ήδη συγκεντρώνει πολλές εστίες έντασης.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top