GuidePedia

0
Picture 0 for Ο τυφλός εθνικισμός, καταλύτης εξελίξεων στα Βαλκάνια

Με τυφλό εθνικισμό φαίνεται πως έχουν εμβολιασθεί πολλοί πολιτικοί των Βαλκανίων, οι οποίοι επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι πρέπει να τον αποδεχτούν ως υποκατάστατο για καλύτερες υπηρεσίες
Σωβινισμός, κατά το λεξικό Φυτράκη είναι ο τυφλός εθνικισμός, η φανατική εξύμνηση κάθε όψης της εθνικής ζωής και η υποτίμηση και καταπολέμηση κάθε ξένου στοιχείου (ονομάστηκε έτσι από τον Nicolas Chauvin, αξιωματικό του Ναπολέοντα). Και παραθέτω τον ορισμό, επειδή κάποτε παρεξηγήθηκε και το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «η Ελλάδα, στους Έλληνες».
Από αυτόν τον τυφλό εθνικισμό φαίνεται πως έχουν εμβολιασθεί πολλοί πολιτικοί των Βαλκανίων, οι οποίοι επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι πρέπει να τον αποδεχτούν ως υποκατάστατο για καλύτερες υπηρεσίες και λειτουργία των θεσμών.
Αυτή η έξαλλη ρητορική για πολιτικό όφελος έχει αυξητικές τάσεις σε αρκετές βαλκανικές χώρες, ωστόσο ελπίζεται πως μόνο η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, υπό την έννοια της τήρησης των νόμων, ενδέχεται να χαλιναγωγήσει την τάση αυτή. Κατά κανόνα ο σοβινισμός, με την δημόσια διακήρυξή του περί επεκτατικής εθνικής πολιτικής, χρησιμοποιείται από πολιτικούς λόγω της έλλειψης προγραμμάτων για βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.
Στην Αλβανία, όπου η έκβαση των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου εξακολουθεί να αμφισβητείται, επικριτές έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα ότι προσφεύγει σε ακραίες θέσεις, κατηγορώντας γειτονικά κράτη για αλβανοφοβία.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Έντι Ράμα έχει επωφεληθεί από τέτοιου είδους δηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες πρωτόγονο εθνικισμό μίας άλλης εποχής, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να αποφευχθεί η συζήτηση των κακών αποτελεσμάτων στη διακυβέρνηση και τα οικονομικά.
Η αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στις οποίες μπορεί να κλιμακωθεί ο άκρατος εθνικισμός, μπορεί να γίνει μέσω ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της λογοδοσίας, δήλωσε στους SETimes ο Ντράγκαν Πόποβιτς του Κέντρου Πολιτικής Σερβίας στο Βελιγράδι. «Οι σαφείς κανόνες, το κράτος δικαίου και οι θεσμοί με εξουσία αποτελούν ισχυρά όπλα εναντίον όλων των πολιτικών που επιθυμούν να κάνουν χρήση ακραίας ρητορικής», είπε.
Στο Κοσσυφοπέδιο -και στις γειτονικές αλβανόφωνες περιοχές της Σερβίας- υπάρχουν σημάδια για αύξηση του αριθμού επικριτικών φωνών και οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να απαιτούν από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ευημερία τους και στο να αυξήσει τη θεσμική ευθύνη. Ανησυχούντες πολιτικοί στο Κοσσυφοπέδιο εξηγούν πως υπάρχει ισχυρό πελατειακό σύστημα, το οποίο υπονομεύει τη λογοδοσία και τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον κ. Στέβο Πενταρόβσκι, καθηγητή στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, αποτελεί τοπικό μύθο ότι ο τυφλός εθνικισμός μπορεί να ανασχεθεί από τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στις επιλογές που πραγματοποιεί η πολιτική ελίτ.
Εξέφρασε και αυτός στους SETimes, τη γνώμη ότι «Οι πολιτικές ελίτ μπορούν είτε να υποβαθμίσουν τη σημασία του εθνικισμού είτε να τον αγκαλιάσουν στο σύνολό του, ώστε να ενισχύσουν την πολιτική θέση τους όταν δεν κάνουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Πενταρόβσκι.
Εξήγησε δε, ότι οι πολιτικές ελίτ σε Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο ακούν τις Βρυξέλλες επειδή οι ηγεσίες τους έχουν σταθερή θέση σε ό,τι αφορά στην επίτευξη συμφωνιών σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ και ημερομηνίες έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι υπόλοιποι βασίζονται περισσότερο στις πιθανότητές τους για επανεκλογή παρά στο μακροπρόθεσμο συμφέρον του λαού τους.
Συμπεραίνεται από τα παραπάνω, ότι πολιτικοί εκμεταλλευόμενοι δυσμενείς συγκυρίες, και με αδυναμία να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα, επιχειρούν να εκτρέψουν την προσοχή των λαών από αυτά, οδηγώντας το σύνολο ή μέρος σε καταστάσεις που εκφεύγουν της εύρυθμης λειτουργίας μιας κοινωνίας, που θέλει να λέγεται συντεταγμένη, αλλά δεν είναι.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top