GuidePedia

0
O στρατός της Συρίας στα σύνορα με Τουρκία και Λίβανο

Επιχειρήσεις και περιπολίες στα σύνορα με την Τουρκία και το Λίβανο εντείνει ο στρατός της Συρίας, βάζοντας τανκς μέσα σε χωριά στη μεθόριο ενώ διογκώνεται το κύμα προσφύγων προς τις δύο γειτονικές χώρες. Τουλάχιστον δύο Σύριοι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια πομπής σε κηδείες αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Στο χωριό Νατζιά, στα σύνορα με την Τουρκία, εγκαταστάθηκαν μονάδες τεθωρακισμένων την Κυριακή ενώ η αποστολή ενισχύσεων στην κοντινή Τζισρ αλ-Σουγκούρ είχε προκαλέσει και την ανησυχία της Άγκυρας.

Ενδεικτικό μάλιστα της αυξανόμενης διπλωματικής έντασης Δαμασκού και Άγκυρας είναι και το ότι τα μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζονται στους καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα δεν φαίνεται πλέον να υφίστανται περιορισμούς στην επαφή τους με τα ξένα ΜΜΕ: Η «δυσφήμηση» της Δαμασκού δεν προξενεί πλέον ανησυχία.

Όσον αφορά το νότο, οργανώσεις αντικαθεστωτικών αναφέρουν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ενταθεί στο Κουσάιρ, στα σύνορα με το Λίβανο, όπως και στο κοντινό Κασίρ.

Παράλληλα, τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνέλευση στη Δαμασκό, την οποία δεν έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση, με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και μέλη οργανώσεων για να εξεταστούν στρατηγικές για ειρηνική μετάβαση σε δημοκρατικότερο σύστημα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διοργανώνεται τέτοια συνάντηση, ενώ ο Σύρος πρόεδρος έχει καλέσει σε «εθνικό διάλογο».

Φουσκώνει το κύμα προσφύγων, συνεχίζεται η βία

Στην Τουρκία βρίσκονται πλέον σχεδόν 12.000 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ μόνο την Παρασκευή βρήκαν καταφύγιο στο Λίβανο περίπου 1.000 Σύριοι -αρκετοί με τραύματα από σφαίρες.

Η Δαμασκός, έχοντας ισχυροποιήσει την παρουσία της στη μεθόριο με την Τουρκία, έχει καλέσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν -προσφορά όμως την οποία οι περισσότεροι έχουν απορρίψει, φοβούμενοι τη σύλληψη ή άλλα μέτρα εν είδει αντιποίνων εάν γυρίσουν.

Την Κυριακή, η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» ανέφερε πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αλ-Κάσουα, προάστιο της Δαμασκού, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια κηδειών διαδηλωτών.

Οι κηδείες γίνονταν μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις της Παρασκευής με 20 νεκρούς. Από τις αρχές του χρόνου, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.

Η βίαιη καταστολή των συγκρούσεων έχει οδηγήσει τη Συρία και τον πρόεδρο της Μπασάρ αλ-Ασαντ σε διεθνή απομόνωση, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top