GuidePedia

0

Μια ασταθής Ελλάδα θα δημιουργήσει δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια εποχή που οι υπερατλαντικοί εταίροι χρειάζονται μια σταθερή και ικανή Νότια Ευρώπη, που να μπορεί να διαχειριστεί επαναστάσεις και συγκρούσεις στην περιοχή της όπως στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, την Τυνησία που είναι κοντινοί γείτονες. Η Αθήνα έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και όλο και πιο στενούς δεσμούς με το Ισραήλ. Οι Έλληνο-τουρκικές σχέσεις ακροβατούν και εξ ανάγκης φαίνεται να ισορροπούν προς το παρόν, καθόσον δεν είναι εποχή για επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Στα νότια Βαλκάνια, όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες όσον αφορά την ανάπτυξη, τον εκδημοκρατισμό και την ασφάλεια, η Αθήνα έχει παίξει ενεργό και σταθεροποιητικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο σε περιοδεία μου και σε συναντήσεις που είχα με σημαντικούς ανθρώπους κυρίως των δυτικών Βαλκανίων, να θεωρούν την Ελλάδα πρότυπο και παράγοντα που συνεχώς προσπαθεί για την ευρωπαϊκή ένταξη όλων ανεξάρτητα των βαλκανικών χωρών. Ενδεικτικά σε πρόσφατη εκδήλωση Κροατικής πρεσβείας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη βοήθεια της Ελλάδας. Μια εσωστρεφής, πολιτικά ασταθής, και ενδεχομένως πτωχευμένη Ελλάδα, μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να παίξει ένα θετικό ρόλο σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Το κόστος τέτοιας εκδοχής θα ήταν υψηλό για την περιοχή, για την Ευρώπη, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε διατλαντικούς όρους, το διακύβευμα είναι επίσης υψηλό. Μια ελληνική κατάρρευση, μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο οικονομικό πανικό, δημιουργώντας συνθήκες υψηλού χρέους στη Νότια Ευρώπη και επιπλέον να απειληθεί το μέλλον του ευρωπαϊκού οράματος στο σύνολό του. Πριν από μια δεκαετία, οι βασικοί παίκτες, όπως η Γερμανία θα έβλεπαν τα προβλήματα της Νότιας Ευρώπης ως μια απειλή του στρατηγικού στόχου μιας στενότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, οι δημοσιονομικοί στόχοι και η εσωτερική πολιτική φαίνεται να δίνουν περισσότερο γεωπολιτική διάσταση στο όραμα. Η έλλειψη μιας συντονισμένης, συστηματικής αντίδρασης στην κρίση του χρέους στην ευρωζώνη, δημιουργεί κινδύνους για μια προοδευτική αποσύνδεση των βασικών και των περιφερειακών παικτών της Ευρώπης. Μια πιο κατακερματισμένη Ευρώπη θα αποδυναμώσει την ήδη εύθραυστη διατλαντική σχέση, σε μια εποχή που μεγαλύτερη συνοχή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στα σύνορα της Ευρώπης, κυρίως της Μεσογειακής Ευρώπης αλλά και στα βαλκάνια, χωρίς να αποκλείεται και στο εσωτερικό της.

Οι στρατηγικές συνέπειες της κρίσης στη Νότια Ευρώπη φυσικά δεν είναι όμοιες. Προβλήματα στην Πορτογαλία μπορεί να ενέχουν λιγότερους συστημικούς κινδύνους. Όμως η Ισπανία και η Ιταλία και υπό συνθήκες αυξανόμενης πίεσης από τους οίκους αξιολόγησης, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία λόγω του μεγέθους και της θέσης τους. Η Ουάσιγκτον μπορεί να θεωρεί την αντιμετώπιση της κρίσης στη Νότια Ευρώπη ως ένα πρόβλημα για τις Βρυξέλλες, αλλά σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι πέρα από την ευρωζώνη, το διακύβευμα είναι στρατηγικό και διατλαντικής φύσης. Σε πρόσφατο σχόλιο του ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ‘’Timothy Geithner’’, ανέφερε ότι είναι ανάγκη για μια πολύ ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και συγκεκριμένα ότι είναι απαραίτητο να δοθούν περισσότερα χρήματα και να ελαττωθούν τα εμπόδια από τα κορυφαία ευρωπαϊκά κράτη. Σε ότι αφορά την χάραξη πολιτικής και στις δύο πλευρές του ατλαντικού, αυτή πρέπει να βλέπει πέρα από τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής κρίσης και να λαμβάνει υπόψη, τους γεωπολιτικούς κινδύνους οποιασδήποτε αδράνειας.

ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΝΟΡΦΟΛΚ….ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ….
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top