GuidePedia

0
Τήξη στον πυρήνα παραδέχτηκαν (επιτέλους) οι ΙάπωνεςΜερική τήξη των ράβδων καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων προκάλεσε την δραματική αύξηση της ραδιενέργειας - Μετασεισμός 6,5R - "Απαράδεκτο" το λάθος της Tepco λέει η κυβέρνηση
Τελευταίες εξελίξεις
(13:40) Η Greenpeace κάλεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα,
με το αιτιολογικό ότι εντόπισε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έξω από την ισχύουσα ζώνη. Η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε πώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπερνούν τα 10 μικροσίβερτ την ώρα στο χωριό Ιιτάτε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου.
(12:30) Νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκε στο εξωτερικό του κτηρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο.2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Company, Tepco) που τον εκμεταλλεύεται. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μολυσμένο νερό βρέθηκε επίσης στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων Νο.1 και Νο.3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.


(08:38) Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μπορεί να προκλήθηκαν από την μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Η ακτινοβολία φαίνεται να προέρχεται από τη μερική τήξη ράβδων καυσίμου που ήρθαν σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα. Ο ατμός υγροποιήθηκε και μετέφερε το νερό από το εσωτερικό του κελύφους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.


Δίχως τέλος τα χτυπήματα της Φύσης
Λες και κάποια ανώτερη δύναμη δεν θέλει να αφήσει τους Ιάπωνες να ηρεμήσουν, να ανασυγκροτηθούν, να βάλουν τη ζωή τους σε μια σειρά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να εξηγήσει πώς μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, τις άσχημες καιρικές συνθήκες με χιόνια και παγωνιά, τον εφιάλτη της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα και τις τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα, ένας μετασεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε σήμερα το πρωί την ήδη κατεστραμμένη Σεντάι και σήμανε προσωρινά νέα προειδοποίηση για τσουνάμι, έστω και πολύ μικρότερο αυτήν τη φορά (περίπου μισό μέτρο), την οποία λίγο αργότερα ήρε.
Όλα αυτά τη στιγμή που ακόμα δεν έχει κοπάσει ο σάλος που δημιουργήθηκε χθες, όταν η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, εξέδωσε ανακοίνωσε με λανθασμένη μέτρηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στους αντιδραστήρες. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι οι μετρήσεις έδειξαν ραδιενέργεια 10 εκατομμύρια φορές άνω του επιτρεπτού, για να έρθει αργότερα διορθωτική ανακοίνωση που έκανε λόγο για ραδιενέργεια 10 χιλιάδες φορές άνω του επιτρεπτού. Ακολούθησε η δημόσια συγνώμη της Tepco για το ανθρώπινο, όπως φαίνεται, λάθος, αλλά η ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη του κόσμου στις ιαπωνικές Αρχές σχετικά με το πόσο έγκαιρα και έγκυρα μεταφέρονται στα ΜΜΕ οι εξελίξεις στην Φουκουσίμα, καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που περιβάλλει τους αντιδραστήρες είναι τόσο υψηλά ώστε οι εργαζόμενοι που είναι κοντά θα δέχονταν ραδιενέργεια τέσσερις φορές πάνω από το ανώτατο ετήσιο όριο μέσα σε μία μόλις ώρα, αν έμεναν κοντά στο νερό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων συνεχίζονται και πλέον χρησιμοποιείται γλυκό και όχι θαλασσινό νερό για αυτή τη δουλειά. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει πει ότι οι εργασίες στην Φουκουσίμα μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μήνες.
«Απαράδεκτο» το λάθος της Tepco λέει η κυβέρνηση
Ως «απαράδεκτη» χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, την εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο.
«Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε ο Εντάνο.
Ο αντιπρόεδρος της Tepco, Σακάε Μούτο, εξήγησε ότι ραδιενεργά στοιχεία είχαν αναμιχθεί κατά τις αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα νερού το οποίο είχε διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα Νο.2.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top