GuidePedia

0

Δημήτρης Φιλιππίδης,
Το πακέτο προτάσεών του πρόταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από το βήμα της  Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Αμμοχώστου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία. «Εισηγήθηκα, πρώτο, τη διασύνδεση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κεφαλαίων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων με σκοπό να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία. Έχω προτείνει, επίσης, όταν βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό
την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Εγγυητριών Δυνάμεων, της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων για τη συζήτηση των διεθνών πτυχών του προβλήματος. Η τρίτη πρόταση που έχω υποβάλει αφορά στην Αμμόχωστο». Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η  δέσμη των προτάσεων του συνεπάγεται οφέλη για όλες τις πλευρές και  μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην όλη προσπάθεια. 
Ο κ. Χριστόφιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία αποτελεί ιστορικό συμβιβασμό που συνιστά γενναία παραχώρηση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους λέγοντας ότι «Ο στόχος του ιστορικού αυτού συμβιβασμού είναι ο τερματισμός της ξένης κατοχής και η αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». 
Ο Κύπριος ηγέτης έκανε λόγο για το ενωμένο ομοσπονδιακό κράτος που θα είναι ένα, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα. Η Ομοσπονδία όπως δήλωσε, θα σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «μετά από δύο χρόνια, αξιολογώντας τη διαδικασία πρέπει να πούμε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών επιτεύχθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα παρότι δεν είναι η αναμενόμενη ενώ αναφέρθηκε και στην αρχική συμφωνία με τον Γενικό Γραμματέα ώστε να μην υπάρχουν  τεχνητά χρονοδιαγράμματα, ούτε ξένες παρεμβάσεις υπό τη μορφή επιδιαιτησίας ή υποβολής έτοιμων λύσεων.
Επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή του προς την τουρκική ηγεσία, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να τον συναντήσει για να μοιραστεί μαζί της το όραμά του για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, της Τουρκίας, της Ελλάδος, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της.
Σήμερα άλλωστε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου θα  συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Διαβάστε εδώ την ομιλία Χριστόφια.
sigmalive

Δημοσίευση σχολίου

 
Top