GuidePedia

0
Δυο σημαντικές εξελίξεις φαίνεται πως οδηγούν την επικίνδυνη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στην αποκλιμάκωση…
Η πρώτη παραδοχή έρχεται δια στόματος ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι το… δέντρο-αφορμή της αιματηρής κατάληξης βρισκόταν στην ισραηλινή πλευρά του φράκτη… Ευτυχώς φρόντισε να λοιδορήσει πικρά – εμμέσως – τις δυο πλευρές λέγοντας ότι «τα δύο έθνη δεν μπορούσαν να
συμφωνήσουν πώς να απομακρύνουν ένα δέντρο» με αποτέλεσμα την τόσο άσκοπη αιματοχυσία…
Η δεύτερη παραδοχή – δηλωτική ενέργεια της επιθυμίας για αποκλιμάκωση ήρθε από το Λίβανο, αξιωματούχοι του οποίου παραδέχθηκαν πως πυροβόλησαν πρώτοι, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά που δε σκόπευαν να προκαλέσουν θύματα, αλλά να αποτρέψουν τον αντίπαλο να προχωρήσει τις ενέργειές του. Οι Ισραηλινοί έκαναν στη συνέχεια τη δική τους κίνηση αποκλιμάκωσης κάνοντας λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό».


Στη συνέχεια, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί συναντήθηκαν στη συνοριακή πόλη του Λιβάνου, Νακούρα, όπου εδρεύει το αρχηγείο των δυνάμεων του ΟΗΕ. Με τη βοήθεια των αξιωματούχων του Διεθνούς Οργανισμού, οι δυο πλευρές επιχείρησαν να βρουν τρόπους ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.


Και μόνο η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης ήταν γεγονός αυτονόητης σημασίας. Πρόκειται για μια συνοριογραμμή η οποία ήταν γενικώς ήσυχη μετά τον πόλεμο του καλοκαιριού του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που κατέληξε στο θάνατο 1.200 Λιβανέζων πολιτών και 159 Ισραηλινών.
defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top