GuidePedia

0
>Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα της Ανδρούλας Ταραμουντά με τίτλο «Δεύτερο ημίχρονο για μίνιμουμ συγκλίσεις πάνω στο πακέτο» και υπότιτλο «Διατηρούνται οι διαφωνίες στους χειρισμούς που προηγήθηκαν και όσους έπονται», αναφέρει τα ακόλουθα: «Σε παράταση οδηγήθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να οικοδομηθούν συγκλίσεις τουλάχιστον πάνω στο τρίπτυχο που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι κάθετες διαφωνίες και η κριτική που ασκήθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων, όσον αφορά τους προεδρικούς χειρισμούς που έγιναν αλλά και την προδιαγραφόμενη διαχείριση των δυσμενών εξελίξεων που αναμένονται, παραμένουν και η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος φάνταζε χθες αδύνατη. Συνέχεια στη συζήτηση θα δοθεί σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 12 Αυγούστου.
Προχθές τοποθετήθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι Το ΑΚΕΛ θα εκφράσει τις απόψεις του στην επόμενη συνεδρία . Με εξαίρεση τον Μάριο Καρογιάν που στήριξε τον Πρόεδρο, αν και διατύπωσε τις πάγιες διαφωνίες του κόμματος του, όλοι οι άλλοι ηγέτες στηλίτευσαν τους προεδρικούς χειρισμούς. Χείμαρρος στην κριτική του ήταν ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης που λογομάχησε έντονα με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Μετά και την τοποθέτηση ΔΗΣΥ φάνηκε αδύνατη η όποια προσέγγιση ακόμη και στα ελάχιστα και η δεύτερη συνεδρία φαίνεται να επιλέγηκε ως μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να αναζητηθούν διατυπώσεις τέτοιες που να επιτρέψουν έστω και την έκδοση ενός ανακοινωθέντος που να έχει στο επίκεντρο του το πακέτο των προεδρικών προτάσεων, διατηρουμένων των διαφωνιών για όσα προηγήθηκαν αλλά και τους προδιαγραφόμενους προεδρικούς χειρισμούς για τα δύσκολα που έπονται. Απλώς θα αναζητηθεί μια προσέγγιση που να επιτρέψει ένα κοινό μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα σε ό,τι αφορά την προεδρική πρωτοβουλία. Κατανόηση, όπως μας επισημάνθηκε, μπορεί να αναζητηθεί στην παράλληλη διαπραγμάτευση και στην επιστροφή της Αμμοχώστου όχι όμως στο ξεπάγωμα κεφαλαίων για την Τουρκία.
Κανένα περιθώριο αισιοδοξίας όσον αφορά την προοπτική επίτευξης προόδου δεν άφησε η ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τις διαπραγματεύσεις με τον Ερογλου, ο οποίος λειτουργεί στη βάση σημειωμάτων με πρώτο βιολί το σύμβουλό του, Κουντρέτ Οζερσάι. Οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι χειρότερες κι από το σχέδιο Ανάν, τόνισε ο Πρόεδρος, ο οποίος, αναφερόμενος ενδεικτικά στο περιουσιακό, σημείωσε ότι με βάση τις τουρκικές προτάσεις το 85% των κατεχομένων περιουσιών παραμένουν στους διαμένοντες και δεν επιστρέφονται στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Η τουρκική πλευρά, που λειτουργεί στο συγκεκριμένο ζήτημα στη βάση της απόφασης του ΕΔΑΔ, αξίωσε όπως στην περίπτώση συμφωνίας, και καταβολής αποζημιώσεων, ληφθούν υπόψη η οικονομική βοήθεια και παροχές που οι Ε/κ πρόσφυγες έλαβαν από την Πολιτεία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού, ο Τ/Κ ηγέτης εγείρει ζήτημα πλειοψηφίας Τ/Κ στην περιοχή που θα παραμείνει υπό τ/κ διοίκηση. Η διάσταση απόψεων στις απευθείας είναι ανοιχτή όπως εμφανής είναι και η καθοδήγηση που λαμβάνει ο Έρογλου από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ο Πρόεδρος έθεσε θέμα όπως έχει απέναντι του την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε στη σύγκρουσή του με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. των Η.Ε. Αλεξάντερ Ντάουνερ για την απήχηση που βρήκαν οι τουρκικές θέσεις στο διεθνή οργανισμό και την εκτίμησή του για διαφοροποίηση του Αυστραλού διπλωμάτη μετά την υποβολή του πακέτου των προτάσεων. Ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στα κόμματα και τη Βουλή για ενεργό εμπλοκή στην προώθηση του πακέτου των προτάσεών του.
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top