GuidePedia

0
Καπετάνιος καραβιού Μαβί Μάρμαρα: «Έχουμε τραυματίες. Χρησιμοποιούν αληθινά όπλα»
Κέντρο διάσωσης: «Μαβί Μάρμαρα, οι στρατιώτες του Ισραήλ από ποιες κατευθύνσεις έρχονται; Από τα φουσκωτά;»
Καπετάνιος: «Από φουσκωτά και ελικόπτερα κατεβαίνουν στο καράβι».
Η παραπάνω συνομιλία του Τούρκου καπετάνιου με το τουρκικό κέντρο διάσωσης υπήρξε έναυσμα για σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία.
Στο «Μαβί Μάρμαρα» μετέβαιναν 546 επιβάτες από συνολικά 32 έθνη και ο αριθμός του πληρώματος ήταν 29. Λίγα λεπτά μετά την γνωστοποίηση του παραπάνω διαλόγου, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν
την είδηση ότι υπάρχουν Τούρκου νεκροί εξαιτίας των πυρών των ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι ανέβηκαν στο τουρκικό καράβι, εξαγριώνοντας αμέσως τα πλήθη που είχαν κατέβει στους δρόμους της Τουρκίας για να διαδηλώσουν κατά του Ισραήλ.

Η είδηση μεταδιδόταν σε όλα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και προ πάντως στα φιλοκυβερνητικά Μέσα. Το μήνυμα ήταν ένα και μοναδικό: «Μας χτύπησαν χθες το βράδυ και στην συνέχεια ήρθε το χτύπημα στα ξημερώματα. Είμαστε σε κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ».

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα, με την παραπάνω τοποθέτηση, συσχέτισαν τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη ναυτική βάση της Αντιόχειας με την επίθεση στο «Μαβί Μάρμαρα». Ας σημειωθεί ότι η επίθεση στην τουρκική ναυτική βάση, η οποία άφησε πίσω της πέντε νεκρούς στρατιώτες, συσχετίζεται με το ΠΚΚ και μια μερίδα της τουρκικής γνώμης εδώ και καιρό συνδέει τη δράση αυτής της οργάνωσης με τους σχεδιασμούς του Τελ Αβίβ.

Ετοιμάζει "απάντηση" η Τουρκία

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τουρκίας καταβάλλει προσπάθειες για να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό και να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει μια πιθανόν επίθεση του οργισμένου πλήθους σε οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες εβραϊκού συμφέροντος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του δεν θα επιτρέψει να επισκιαστεί η καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών με εβραϊκή καταγωγή. Η απάντηση στο Ισραήλ, οι προσπάθειες της Τουρκίας επικεντρώνονται στο διπλωματικό επίπεδο.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για τη μεταφορά των νεκρών και τραυματιών πολιτών της από το Ισραήλ στη χώρα και έρχεται σε επαφή με όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πολίτες στο «Μαβί Μάρμαρα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να καλέσει σε έκτακτη συνεδρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τουρκικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ερντογάν με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Παπανδρέου.

Οι υπόλοιπες ειδήσεις της τελευταίας στιγμής από την Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη έχουν ως εξής:
- Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε την επίσκεψη του στην Βραζιλία και επιστρέφει στη χώρα.
- Ο επιτελάρχης των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπάσμπουγ διέκοψε την επίσκεψη του στην Αίγυπτο και επιστρέφει στην Τουρκία.
- Αναμένεται η άφιξη του Αχμέτ Νταβούογλου στις ΗΠΑ.
- Σε διάφορες πόλεις της χώρας τα πλήθη έχουν χυθεί στους δρόμους και διαμαρτύρονται κατά του Ισραήλ. Στην Κωνσταντινούπολη η μεγαλύτερη συγκέντρωση λαμβάνει χώρα στην πλατεία Τακσίμ και έξω από το προξενείο του Ισραήλ.
- Ο Τούρκος πρέσβης στο Τελ Αβίβ επιστρέφει στην Τουρκία.
- Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν σε όλες τις πόλεις οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.

Τι μεταδίδεται για την επίθεση του Ισραήλ από την τουρκοκυπριακή πλευρά:
- Ο πρώην τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την επίθεση του Ισραήλ και τόνισε ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη του διεθνούς δικαίου.
- Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ανακοίνωσε την οργή του για τη στάση της «σιωνιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ»
- Έκρηξη οργής και από το τουρκοκυπριακό συνδικάτο «Dev-İş».

www.kathimerini.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

 
Top