GuidePedia

0
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ για περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας και φόβους για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εκφράζει και η ελληνική κυβέρνηση, μετά χα χθεσινά γεγονότα ανοικτά της Γάζας σε διεθνή ύδατα.
Έλληνες διπλωμάτες είχαν ήδη ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για σφοδρή σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ υπολογίζοντας τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, ενημερώνοντας ότι:
Πρώτον, το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Τουρκίας για ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνους στηρίζεται οικονομικά, πολιτικά και επικοινωνιακά από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν έχει εκφραστεί με πολύ θετικά λόγια σε αυτή τη δράση.

Δεύτερον η ανάληψη κυρίαρχης θέσης στη Μέση Ανατολή αποτελεί βασικό στόχο της νέοοθωμανικής (όπως έχει ονομαστεί) στρατηγικής της γείτονας χώρας.
Στρατηγική.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Τουρκία ενισχύει το φιλόαραβικά αλλά και τα φιλομουσουλμανικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής, εξ ου και οι κινήσεις στήριξης σε Ιράν ή Παλαιστίνη, έτσι ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί ως βασική εκπρόσωπος των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών της περιοχής. Σε ότι αφορά το Ισραήλ, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα σκληρύνει τη στάση του, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί οι ακραίες φωνές του εσωτερικού πολιτικού συστήματος και έχουν αποδυναμωθεί (τόσο που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν ή και να εξαφανιστούν) οι μετριοπαθείς ισραηλινές δυνάμεις.
Εξ όλων αυτών, οι εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι αν δεν υπάρξει ισχυρή πολιτική αντίδραση του διεθνούς παράγοντα μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top