GuidePedia

0
Είχαν οι Αμερικανοί το «ηθικό κύρος» να διαμορφώσουν τη μεταπολεμική Ευρώπη «όπως τους κάπνιζε;» διερωτάται ο αρθρογράφος του γερμανικού «Spiegel», τονίζοντας ότι υπάρχουν και συζητούνται «τα εγκλήματα των Συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Δηλώνοντας προκαταβολικά ότι το γεγονός αυτό δεν εξιλεώνει τους Γερμανούς για όσα
διέπραξαν εναντίον αμάχων στον πόλεμο, ο αρθρογράφος στηρίζεται σε βρετανικές πηγές και αναφέρει «δολοφονίες γερμανών αιχμαλώτων» από αμερικανούς στρατιώτες, τις οποίες αποκαλύπτουν ο γνωστός βρετανός συγγραφέας Αντονι Μπίβορ στο τελευταίο βιβλίο του για τη «Μάχη της Νορμανδίας» και ο Αμερικανός Ρικ Ατκινσον στο βιβλίο του για τη «Μάχη της Σικελίας και της Ιταλίας».

Και οι δύο αναφέρονται επανειλημμένα σε «εκτελέσεις εν ψυχρώ γερμανών αιχμαλώτων, ακόμη και τραυματιών στρατιωτικών» από αμερικανούς και βρετανούς στρατιωτικούς. Μάλιστα ο Μπίβορ παραθέτει κατάθεση αμερικανού στρατιώτη ο οποίος του εξομολογείται ότι οι Σύμμαχοι «χρησιμοποιούσαν στρατιώτες που ανήκαν στον τακτικό γερμανικό στρατό και στα Ες Ες ως ανθρώπινη ασπίδα και τους υποχρέωναν να βαδίζουν πρώτοι σε ναρκοπέδια». Ενας άλλος στρατιώτης της 79ης Μεραρχίας πεζικού των ΗΠΑ του διηγήθηκε ότι βρήκε σε ένα δωμάτιο γερμανούς τραυματίες και σύμφωνα με την επίσημη έκθεση «επειδή (ο στρατιώτης πιστεύει ότι) ο μόνος καλός Γερμανός είναι ο νεκρός Γερμανός, ο στρατιώτης καθάρισε μερικούς ώσπου έσπευσαν και τον σταμάτησαν». Είναι επίσης περίεργο, γράφει το «Spiegel», ότι οι συμμαχικές δυνάμεις σπάνια αναφέρουν τη σύλληψη ανδρών των Ες Ες. Μήπως αυτοί ήταν τόσο «πωρωμένοι από τη χιτλερική ιδεολογία» και προτίμησαν να αυτοκτονήσουν ή μήπως εκτελέστηκαν από τους Συμμάχους; Τον περασμένο Δεκέμβριο το ζήτημα των «συμμαχικών εγκλημάτων» σε βάρος γερμανών στρατιωτών στον Πόλεμο ήρθε στο Μπούντεσταγκ, κατά τη συζήτηση για τους γερμανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν αλλά αποσιωπήθηκε. Στις αρχές του Μαρτίου το ζήτημα επανήλθε όταν το Μουσείο της Ιστορίας του Βερολίνου θέλησε να αναρτήσει συμμαχικά έγγραφα για την τύχη των γερμανών αιχμαλώτων πολέμου αλλά και πάλι επενέβη η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «το ξεσκάλισμα του παρελθόντος» υποκινείται από νεοναζιστικές ομάδες- εξήγηση που απορρίπτουν ερευνητές της σύγχρονης γερμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ, οι οποίοι βεβαιώνουν ότι έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για τις «συμμαχικές υπερβολές» στον πόλεμο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top