GuidePedia

0
Συμφωνία που θα θέτει σε εφαρμογή ένα νέο βελτιωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για την αποτροπή ενεργειακών κρίσεων, αναμένεται να υπογράψουν την Τετάρτη στη Στοκχόλμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές έχουν στόχο.....
μην επιτρέψουν να επαναληφθούν οι διενέξεις που προκάλεσαν ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ε.Ε, όπως συνέβη δύο φορές τα τελευταία χρόνια.
"Η ιδέα για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καταρχήν έχει στόχο να αποτραπούν οιεσδήποτε διακοπές και η έγκαιρη πληροφόρηση συμβάλλει στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα", δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Βλαντίμιρ Κίζοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ.
Ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν θα οριστικοποιηθούν πριν από την Δευτέρα, όμως αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές, εκτιμούν ότι η συμφωνία θα είναι έτοιμη ως τη σύνοδο της Στοκχόλμης και θα την υπογράψουν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ.
Σημειώνεται ότι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα ήταν το 2007, ένα χρόνο μετά την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία που προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το σύστημα βασίστηκε στον διορισμό ενός αξιωματούχου σε κάθε πλευρά που θα αποτελούσε ενδιάμεσο για την επίλυση της κρίσης.
Όμως, μετά την παρόμοια, αλλά μεγαλύτερη σε διάρκεια, κρίση που προέκυψε νωρίτερα εφέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε να επεκταθεί και να ενισχυθεί το υπάρχον σύστημα.
"Δε θα έχουμε απλώς μια σύνδεση με 'κόκκινο τηλέφωνο' ανάμεσα στην Μόσχα και στις Βρυξέλλες: θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνουν την άμεση πληροφόρηση όσον αφορά οποιοδήποτε πρόβλημα στην παροχή ενέργειας. . .και την πληροφόρηση για πιθανά μέτρα και ρυθμίσεις".
Επίσης οι Οι Μεντβιέντεφ και Ράινφελτ θα συζητήσουν και για το ζήτημα της προσπάθειας της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η ΕΕ ανησυχεί για τον "προστατευτισμό" της Ρωσίας εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατηγορεί την Μόσχα ότι επιβάλει άδικα δασμούς σε ξένα οχήματα και άλλα αγαθά.
Ακόμη οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, εν όψει των συνομιλιών του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, και διεθνή θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top