GuidePedia

0
Νέα σελίδα στην κρατική τηλεόραση ανοίγει η παραίτηση του Χρήστου Παναγόπουλου. Μετά την αποχώρηση του προέδρου της ΕΡΤ ξεκινά η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του, ο οποίος όπως όλα δείχνουν, δε θα προέρχεται από τον δημοσιογραφικό χώρο. Παράλληλα, δόθηκε από τον πρωθυπουργό το πράσινο φως για γενικότερες αλλαγές στα ΜΜΕ.Το πράσινο φως για το ξεκαθάρισμα του τοπίου στα ΜΜΕ έδωσε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.....
Το θέμα, όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες, δεν θα το χειριστεί ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα ανατεθεί στη Βουλή, η οποία έχει τη δυνατότητα χειρισμού του όλου θέματος με ευρεία συναίνεση, ώστε οι ρυθμίσεις που θα γίνουν να έχουν διακομματικό χαρακτήρα και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Πριν ακόμα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για το πολιτικό, λεγόμενο, χρήμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συνάντηση τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Διαφάνειας και ΜΜΕ της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στον οποίο έδωσε σαφείς εντολές να προχωρήσει στην εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ. Τον προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές και σφοδρές επιθέσεις, αναλαμβάνοντας τέτοια ευθύνη. Ωστόσο, παρέσχε πλήρη κάλυψη και στήριξη στον κ. Παπαϊωάννου για να προχωρήσει. Σύμφωνα με τις οδηγίες ο κ. Παπαϊωάννου πρόκειται να συγκαλέσει σε συνεδρίαση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα ξεκαθαρίσει ότι θα λειτουργεί στο εξής χωρίς κομματικές γραμμές. Προς τούτο, αναμένεται να συγκροτήσει ειδική ομάδα με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Χυτήρη και τον Βύρωνα Πολύδωρα, η οποία θα εξετάσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ και θα υποβάλει σχετικές προτάσεις. Πρώτο και μεγαλύτερο θέμα, σχετικά με τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι το μετοχολόγιο, το οποίο επιμελώς αποκρύπτουν οι ιδιοκτήτες τους. Ακολουθεί το θέμα της κατανομής των κρατικών διαφημίσεων, οι διαφημίσεις, γενικώς, αλλά και η δεοντολογία. Κυρίως σε ό,τι αφορά στην τήρηση των ισορροπιών στον χρόνο που διατίθεται στα πολιτικά κόμματα.
Μετά την υποβολής παραίτησης του Παναγόπουλου, ο έχων την πολιτική εποπτεία της ΕΡΤ, υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, κάλεσε σε συνάντηση τον επί σειρά ετών επικεφαλής του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Στη συνάντηση ο κ. Γερουλάνος ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΡΤ να παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχος του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΕΡΤ θα πρέπει να έχουν πτυχίο ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 5 χρόνων σε θέση σημαντικής ευθύνης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο συναφές προς αυτό των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ. Για τους υποψηφίους ισχύουν τα κωλύματα που προβλέπονται στον Ν.2863/2000 (ΦΕΚ 262 Α') για τον διορισμό σε θέση μέλους του ΕΣΡ και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 6 του Ν.1730/1987 όπως ισχύει. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του εταίρου ή μετόχου σε επιχείρηση που έχει υποχρέωση καταχώρησης στο Μητρώο του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ. Αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ο διορισμός του νέου προέδρου θα εγκριθεί από ειδική επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η διαδικασία σύνταξης της προκήρυξης και η δημοσιοποίηση της αναμένεται να διαρκέσει περί τις 30 ημέρες, ενώ η κατάθεση των υποψηφιοτήτων (και τυχόν ενστάσεων) και η αξιολόγηση τους άλλες 30. Με βάση τα παραπάνω, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ δεν θα προέρχεται από τον δημοσιογραφικό χώρο. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Πολιτισμού ήθελαν να αποφύγουν την εμπλοκή δημοσιογράφου στα διοικητικά της ΕΡΤ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top