GuidePedia

0
Σε μία μείζονα συμβολική κίνηση, η Αγκελα Μέρκελ έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις που έγιναν στην παρισινή Αψίδα του Θριάμβου για την επέτειο της ανακωχής με την οποία τερματίστηκε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε για «ιστορική κίνηση» και μαζί με τη Μέρκελ ανέδειξαν τη σημασία της συμφιλίωσης για τις διμερείς σχέσεις αλλά και ως πρότυπου για τον κόσμο........
Σπάζοντας ένα ταμπού, η Γερμανίδα καγκελάριος πήγε στους εορτασμούς, κατέθεσε μαζί με το Νικολά Σαρκοζί στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει η επίσκεψή της εκεί. Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού σημείωσε ότι «η γαλλογερμανική φιλία σφραγίστηκε με αίμα», τόνισε ότι «η εκδήλωση δεν είναι για να μνημονευτεί η νίκη του ενός λαού επί του άλλου, αλλά τα δεινά, που ήταν τρομερά και για τους δύο».
Ισχυρότερος ο «άξονας»
Εντεκα χρόνια αφότου ο Γκέρχαρντ Σρέντερ απέρριψε πρόταση του Ζακ Σιράκ να παραστεί στην τελετή, η Μέρκελ πήγε δηλώνοντας έμπρακτα την πρόθεση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ένα νέο κλίμα, αφού η βελτίωση των προσωπικών σχέσεων Μέρκελ-Σαρκοζί δημιούργησε μια βάση για πρόοδο και στην πολιτική. Μετατρέποντας την πολεμική εχθρότητα του παρελθόντος σε μια συμφιλίωση του σήμερα, οι δύο ηγέτες μίλησαν για το μέλλον. «Γερμανοί και Γάλλοι, κάποτε εχθροί, είναι τώρα ενωμένοι ως γείτονες, με τρόπο τέτοιο που τρέφει την ελπίδα και την πεποίθηση πως και αλλού στον κόσμο βαθιά χάσματα μπορούν να γεφυρωθούν και να υπερκεραστούν», είπε η Μέρκελ στην ομιλία της. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, την ίδια φιλοδοξία για την Ευρώπη, το ίδιο νόμισμα», είπε ο Νικολά Σαρκοζί. «Είναι λοιπόν φυσικό οι πολιτικές της Γαλλίας και της Γερμανίας να προσεγγίζουν διαμορφούμενες».
Εορτασμοί και αλλού
Η ημέρα τερματισμού του Α' Παγκοσμίου Πολέμου την 11η ώρα της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του 1918, όταν τα όπλα σίγησαν, γιορτάστηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρώτα στην Αυστραλία, λόγω της διαφοράς ώρας, και αργότερα στη Βρετανία, στο αβαείο του Γουέστμινστερ με την παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν αλλά και των πρώην πρωθυπουργών, βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ και Σερ Τζον Μέιτζορ. Οι τρεις τελευταίοι επιζήσαντες εκείνου του πολέμου πέθαναν φέτος σε ηλικία άνω των 108 ετών. Τελετές έγιναν και στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες αλλά και στην πόλη Ιεπέρ, που ισοπεδώθηκε στον πόλεμο και τώρα είναι σύμβολο ειρήνης. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 16 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η ανακωχή που τερμάτισε τον πόλεμο στο Δυτικό Μέτωπο υπεγράφη από τους συμμάχους και τη Γερμανία σε ένα βαγόνι τρένου έξω από το Κομπιένιε, βορείως του Παρισιού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top