GuidePedia

0
Υπό τον φόβο να εμφανιστούν στρατιές ανέργων και λουκέτα επιχειρήσεων την άνοιξη, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει πολιτικές κεϊνσιανής έμπνευσης. Και αυτό, παρά την ασφυκτική πίεση που ασκεί η εξοργισμένη από τα ελληνικά «παιδιαρίσματα» Κομισιόν (έτσι αποκαλούν στις Βρυξέλλες το ανακάτεμα των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα)......

Προς κατευνασμόν της ευρωπαϊκής οργής θα προβληθεί ότι το σημαντικότερο εργαλείο της παρέμβασης του κράτους στην αγορά είναι... κοινοτικής προέλευσης. Πρόκειται για τα 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.
Κατευναστικές θα είναι και οι κινήσεις στο χώρο της φορολογικής πολιτικής και της περικοπής των δαπανών του Δημοσίου.
Σπασμωδικός «διάλογος»
Παρατηρούνται, όμως, σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης με το πρώτο «βήξιμο» της Κομισιόν. Δεν εξηγείται διαφορετικά, επισημαίνουν παρατηρητές, η σπουδή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας να εξαγγείλουν προχθές «άνοιγμα του Ασφαλιστικού».
Πάντως, ακόμη και μετά το πρόσφατο Eurogroup, όπου ο κ. Αλμούνια μίλησε έξω από τα δόντια για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενέμεινε στην και προεκλογικά διακηρυχθείσα πολιτική τόνωσης της αγοράς. Οσοι γνωρίζουν από κοντά τις σκέψεις και τις προθέσεις του, επισημαίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει θέσει ως προτεραιότητα την άμβλυνση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης και τη διατήρηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Μόνον αυτές οι πολιτικές, με τη συνοδεία τομών στη φορολογία, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο χώρο της Υγείας, θα φέρουν, κατά τον κ. Παπανδρέου, την επανεκκίνηση της οικονομίας και πρόσθετα έσοδα.
Οι πρωθυπουργικές αυτές σκέψεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπαγορεύονται και από τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Εκτιμάται ότι, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες αρχίζουν ήδη να ξεπερνούν την κρίση, η ελληνική θα γνωρίσει την έξαρση της οικονομικής κρίσης (που θα εντείνεται και από την εγχώρια δημοσιονομική) περί την άνοιξη ή αρχές του καλοκαιριού. Τέθηκαν μάλιστα υπόψη του κ. Παπανδρέου και προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά πάνω από 15% και με την ανεργία των νέων (ιδίως μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας των stage και των συμβάσεων έργων στο Δημόσιο) να εκτοξεύεται στο 30% και άνω (έναντι 24% σήμερα), τη στιγμή που θα «σφαδάζουν» επίσης επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
«Αριστο μέγεθος», 7 δισ.
Μοναδικό όπλο, κατά τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, προβάλλει -και είναι απόφασή του- η άμεση εντός του 2010 αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, δηλαδή των κοινοτικών κονδυλίων. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κατόρθωσε να απορροφήσει την τριετία 2007-2009 παρά μόνο το 3% των κοινοτικών κονδυλίων. Μαζί με το 2010, το άριστο μέγεθος το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί φθάνει τα 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικότατο ποσό που, αν απορροφηθεί, θα φέρει τεράστια τόνωση της αγοράς και θα απομακρύνει δυσάρεστες για την κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία συνέπειες, π.χ. απολύσεις, υποαπασχόληση, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων κ.ο.κ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο φόβος των κοινοτικών για διεύρυνση του ελλείμματος, εκ του λόγου ότι το Δημόσιο θα αναγκαστεί να καταβάλει τη δική του συμμετοχή (25%), πρέπει να διασκεδαστεί. Η τόνωση της αγοράς, επισημαίνεται, θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες (φόροι από εισοδήματα, ΦΠΑ κ.λπ.), έτσι ώστε η κρατική συμμετοχή να υπερκαλυφθεί.
Μισή ντουζίνα υπουργοί καλούνται να συστοιχίσουν αναπτυξιακές και δημοσιονομικές ανάγκες για να εφαρμοστεί το επονομασθέν «Πλάνο Γ. Παπανδρέου για την Οικονομία» το 2010 και να εξευμενιστούν οι Βρυξέλλες.
«Επιχείρηση Μύκονος»
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πέραν των όσων έχει ανακοινώσει, θα θέσει σε εφαρμογή την «Επιχείρηση Μύκονος», δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση αρχίζει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής από τους «μεγάλους». Το 50% των μεγάλων ακινήτων στη Μύκονο (βίλες κ.λπ.) ανήκουν σε offshore εταιρείες.
Ομως τα στοιχεία των ιδιοκτητών φυσικών προσώπων είναι στη διάθεση των αρχών (άδειες πολεοδομίας, λογαριασμοί ΔΕΗ κ.λπ.). Σήμερα φορολογούνται με το 3% της αντικειμενικής αξίας. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης, που θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ίδρυση offshore.
Η Λούκα Κατσέλη αναλαμβάνει το βαρύ έργο της διάχυσης των χρημάτων του ΕΣΠΑ στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Εργασίας, Υγείας, Αμυνας
Μεγάλη θα είναι η συνεισφορά στο «Πλάνο Γ. Παπανδρέου» του Α. Λοβέρδου (εισφοροδιαφυγή -επανεξέταση των ελλειμμάτων του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και χρηματοδότησή του). Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μαζί με την υφυπουργό κ. Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο των τομών στις προμήθειες των νοσοκομείων και στο διαβρωμένο σύστημα συνταγογράφησης των φαρμάκων. Τέλος, ο Ευάγγ. Βενιζέλος αναλαμβάνει τις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου οι προμήθειες των εμπόρων όπλων και οι πιέσεις των κυβερνήσεων των παραγωγών χωρών είναι κοινό μυστικο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top