GuidePedia

0


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε βήματα που θα επιδεινώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενδεχομένως θα εξαπλώσουν τη σύγκρουση στο ΝΑΤΟ πρέπει να αποφευχθούν, προσθέτοντας ότι θα φιλοξενήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις εκλογές αργότερα αυτό το μήνα.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αλλά διατηρεί επίσης εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία και μιλά τακτικά και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη, αλλά αντιτίθεται επίσης στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μιλώντας σε δείπνο του Ραμαζανιού με ξένους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται για την αναβίωση της ανενεργού συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που μεσολάβησε μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ενώ εκφράζουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, έχουμε ήδη πει ότι τα ειρηνευτικά σχέδια που αποκλείουν τη Ρωσία δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία αργότερα φέτος, στην οποία η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει.

«Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και να διασφαλίσουμε ότι το εμπόριο σιτηρών μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν βήματα που θα επιδεινώσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή, που θα εξαπλωθούν και στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν πρέπει να αποκλείσουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι περισσότεροι σύμμαχοι και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχουν αποστασιοποιηθεί από την ιδέα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα και ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Ρωσίας. Είπε την Τρίτη ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά τις εκλογές του Μαρτίου, χωρίς να επεκταθεί.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία θα γίνει μετά τις εκλογές στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου. Οι Τούρκοι θα πάνε επίσης στις κάλπες στις 31 Μαρτίου για τις εθνικές δημοτικές εκλογές.

Η Τουρκία φιλοξένησε ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2022, αλλά έκτοτε παραπονέθηκε ότι δεν έχει γίνει διπλωματικό βήμα για την προώθηση αυτών των συζητήσεων. Έχει επανειλημμένα προσφερθεί να φιλοξενήσει περαιτέρω συνομιλίες, λέγοντας ότι απαιτείται μια σύνοδος κορυφής των ηγετών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι πλευρές πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει την αναγνώριση της ρωσικής κατοχής.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top