GuidePedia

0


Μετά τις αντιδράσεις που εμφανίστηκαν στον ιρακινό Τύπο για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην επικράτεια του Ιράκ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Τουρκία και το Ιράκ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιούνται σε στενό συντονισμό με τις ιρακινές μονάδες ασφαλείας.

Για τον σκοπό αυτόν, αυξήθηκε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών.

Κρίσιμη συνάντηση με Ιρακινούς αξιωματούχους

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Μετίν Τοκέλ και η συνοδευτική αντιπροσωπεία του πραγματοποίησαν συνάντηση για την ασφάλεια των συνόρων με Ιρακινούς τοπικούς αξιωματούχους.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τοπικούς Ιρακινούς αξιωματούχους στην περιοχή του βόρειου Ιράκ, όπου δραστηριοποιείται ο τουρκικός στρατός στην επιχείρηση που αποκαλεί «Pençe-Kilit».

Συζητήθηκε η ασφάλεια της συνοριακής γραμμής Ιράκ-Τουρκίας



Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, κοινοποιήθηκαν οι ακόλουθες πληροφορίες:

Ενώ συζητήθηκε η ασφάλεια της συνοριακής γραμμής Ιράκ-Τουρκίας, συζητήθηκαν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ιρακινών πολιτών.

Πρόεδρος Ερντογάν: Θα τελειώσουμε αυτό το καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε λύσει τα προβλήματα σχετικά με τα σύνορά μας με το Ιράκ».

Ενώ έδωσε το μήνυμα ότι προετοιμάζονται για να φέρουν νέους εφιάλτες σε όσους πιστεύουν ότι θα γονατίσουν την Τουρκία με μια «τρομοκρατία» εγκατεστημένη στα νότια σύνορά της, ο Ερντογάν είπε: «Ο στόχος μας που είναι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συριακών συνόρων παραμένει».

Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χουσεΐν: Το PKK είναι επίσης πρόβλημα για το Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν είπε, «Είναι αλήθεια ότι το PKK είναι πρόβλημα στην Τουρκία, αλλά είναι επίσης πρόβλημα και για το Ιράκ».

Στη δήλωσή του στο 3ο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο Χουσεΐν είπε ότι στη συνάντηση Τουρκίας-Ιράκ τον Δεκέμβριο, όπου συζητήθηκαν η τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα προβλήματα ασφάλειας, αποφασίστηκε να ετοιμαστούν δύο διακηρύξεις που θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση.

«Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ένα σχέδιο με βάση τα δύο έγγραφα».

«Η ιρακινή πλευρά έχει ήδη ετοιμάσει το έγγραφο για την ασφάλεια, την ασφάλεια των συνόρων και την ασφάλεια των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Χουσεΐν είπε:

Ελπίζουμε να συναντηθούμε στη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα για να συζητήσουμε αυτά τα έγγραφα και να αναπτύξουμε ένα σχέδιο με βάση αυτά τα δύο έγγραφα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top