GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ του βουλευτή Σπύρου Πνευματικού συνιστά την πρώτη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την μακρά προεκλογική περίοδο. Ο Σπύρος Πνευματικός είναι για τη ΝΔ ότι ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά είναι ότι οι δηλώσεις Κατρούγκαλου έγιναν τρεις ημέρες πριν τις εκλογές ενώ το θέμα Πνευματικού είναι τρεις εβδομάδες νωρίτερα και αφήνει χρόνο στη ΝΔ να μαζέψει την ζημιά.

Ο κ. Πνευματικός, γιατρός με επιστημονικές περγαμηνές, είναι προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τον έχει μυήσει στην ορεινή ποδηλασία στην οποία εμφανιζόταν κατά την περίοδο της πανδημίας. Πέραν αυτού είναι βέβαιο ότι μοιράζονται τις ίδιες ιδέες για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η εκχώρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τομέα της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα προβλέπεται από το πρόγραμμα της ΝΔ – ακόμη και η μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ) δεν είναι έξω από την αντίληψη του προγράμματος- στο πλαίσιο ενός δήθεν εξορθολογισμού της σχέσης κόστους αποτελεσματικότητας.

Ο βουλευτής Εύβοιας όμως τερμάτισε την οικονομική λογική της εξοικονόμησης δαπανών και έφθασε στο σημείο να προτείνει εγκατάλειψη των ασθενών στο τελικό στάδιο του καρκίνου, λόγω υψηλού κόστους της φαρμακευτικής αγωγής. Ίσως γιατί οι δηλώσεις έγιναν στο οικείο περιβάλλον του φίλου του δημοσιογράφου, Άρη Πορτοσάλτε. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Πνευματικός άνοιξε περπατησιά γιατί προοριζόταν για τον τομέα υγείας της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη όμως που εξέφρασε ο κ. Πνευματικός φθάνει στο σημείο να περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή και να αναιρεί τον λόγο ύπαρξης της δημόσιας υγείας. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Δημοκρατία” που τον αποκαλούσε “δόκτωρ θάνατο”.

Το θέμα ανέδειξε στην ανθρωπιστική του διάσταση η συνάδελφος του κ. Πνευματικού στον ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού η οποία ανέφερε ότι «οι θάνατοι από έλλειψη προσωπικού του ΕΚΑΒ και η άποψη ενός πανεπιστημιακού που είπε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους ανθρώπους είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: θέλουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη και αν αυτό θέτει σε διακινδύνευση του ανθρώπους». Η κ. Λινού μάλιστα έκανε την σύγκριση και με τον Γιώργο Κατρούγκαλο λέγοντας ότι στην μία περίπτωση ακόμη και αν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ίσχυαν, η μία στοιχίζει χρήματα η άλλη κοστίζει την ζωή αφού δεν σου δίνω το φάρμακο που θα σου παρατείνει την ζωή.

Μητσοτάκης αφ’ υψηλού

Οι δηλώσεις Πνευματικού συνέπεσαν με τα περιστατικά θανάτων λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Έχοντας την φόρα από το 41% της πρώτης αναμέτρησης η ηγεσία της ΝΔ αντέδρασε με την γνωστή αλαζονεία που την χαρακτηρίζει από τις 21 Μαΐου και μετά. Θεώρησε ότι τα φιλικά ΜΜΕ θα υποβαθμίσουν το θέμα και ότι θα ήταν αρκετή η επικοινωνιακού τύπου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αντικαρκινικό “Άγιος Σάββας” με την διαβεβαίωση ότι θα ασχοληθεί προσωπικά την επόμενη τετραετία με το ΕΣΥ.

Παράλληλα βρήκαν την ευκαιρία να βάλλουν στην ατζέντα ακόμη και την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα μεριδίου του έργου του ΕΚΑΒ. Βέβαια, πάντα με την φιλική συμβολή των συστημικών ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στις δημόσιες δηλώσεις ωσάν να είναι ουδέτερος παρατηρητής και σε κάθε περίπτωση σαν να μην έχει πίσω του μία τετραετία σκόπιμης υποβάθμισης του ΕΣΥ.

Αυτή την φορά όμως τα γεγονότα αποδείχθηκαν πεισματάρικα, το θέμα παρέμεινε στην επικαιρότητα και το πολιτικό κόστος άρχισε να καταγράφεται στις καθημερινές μετρήσεις της Πειραιώς. Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ανακοινώσει την απομάκρυνση του Σπύρου Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το εάν οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα προσωπικά του βίντεο που εμφανίζεται σαν “συγκαταβατικός πατερούλης” των ψηφοφόρων του είναι αρκετές για να περιορίσουν την ζημία μένει να φανεί καθώς υπάρχει ακόμη χρόνος. Σε κάθε περίπτωση όμως η υπόθεση έδειξε ότι η ΝΔ έχοντας την μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου δεν ορρωδεί πλέον προ ουδενός, ακόμη και μπροστά στην ανθρώπινη ζωή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top