Η εικόνα στα δεξιά της ΝΔ και το σενάριο μιας 8κομματικής Βουλής
H τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό έχει ανακατευτεί μετά από την στιγμή που μπήκε στο προσκήνιο το εθνικό κόμμα «Σπαρτιάτες».Και αυτό διότι η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη προς το κόμμα αυτό με όλες τις δυνάμεις του σημαίνει ότι θα στρέψει πολύ κόσμο σε ένα «άγνωστο» μέχρι χθες κόμμα.
Οι Σπαρτιάτες θα έχουν παρουσία σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, σε όλους τους νομούς της Ελλάδος... και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει οργάνωση και σχεδιασμός...
Η επίδραση Κασιδιάρη στο 5%
Έχουμε δει ότι η επίδραση Κασιδιάρη στο ακροδεξιό χώρο είναι μεγάλη. ο κόμμα «Ελληνες», πριν κοπεί από τον Άρειο Πάγο, έδειχνε να παίρνει 5-6% που σημαίνει ότι το ποσοστό του μπορεί να ήταν και μεγαλύτερο.
Σίγουρα κάποιοι από τους ψηφοφόρους των «Ελλήνων» διαμοιράστηκαν σε άλλα κόμματα, όμως, τώρα μπορεί να δούμε να κατευθύνονται μαζικά προς το κόμμα «Σπαρτιάτες».
Σιωπηλή ώσμωση στην δεξιά παράταξη
Όπως έχουμε ξαναγράψει, υπάρχει μία σιωπηλή ώσμωση στο χώρο της δεξιάς.
Η στροφή Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά έχει αφήσει ένα μεγάλο χώρο στα δεξιά ανικανοποίητο.
Σχηματίστηκαν πολλά κομματίδια που δεν είχαν τύχη.
Όμως, υπήρξε και οργανωμένη τάση κύκλων του κλήρου απέναντι στη ΝΔ που εκφράστηκε μέσω του κόμματος ΝΙΚΗ.
Το κόμμα ΝΙΚΗ που μέχρι πρότινος είχε μόνο πυρήνες στη Βόρεια Ελλάδα, στο Κιλκίς, στο Άγιο Όρος και στην Πιερία ξαφνικά έγινε γνωστό και λίγο έλλειψε να μπει στην Βουλή.
Χάνει πόντους ο Βελόπουλος
Την ίδια ώρα, χάνει δυνάμεις η Ελληνική Λύση καθώς φαίνονται και τα εσωκομματικά προβλήματα του κόμματος αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος «εκμεταλλεύτηκε» υπέρ το δέον τα θέματα της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους με το οποίο είχε σχέσεις όπως αποδείχτηκε με τη μονή Εσφιγμένου.
Μάλιστα, δημοσκόποι θεωρούν ότι μπορεί αυτές οι μετακινήσεις στο δεξιό χώρο να αλλάξουν τα δεδομένα και να δούμε μείωση του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης ή ακόμα να το δούμε εκτός Βουλής.
Αλλάζει τις ισορροπίες το 8ο κόμμα
Τώρα, όπως καταλαβαίνετε, η είσοδος ενός 8ου κόμματος στη Βουλή θα αλλάξει τους συσχετισμούς.
Ο Κ. Μητσοτάκης, με το σκεπτικό ότι τα ποσοστά του κινούνται πάνω από 40%, με 7 κόμματα στην Βουλή θα είχε μία σχετικά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ξεκινούσε από 160 βουλευτές.
Η είσοδος του 8ου κόμματος τώρα μπορεί να του δώσει μία ισχνή πλειοψηφία, όχι παραπάνω από 154-155 βουλευτές και αυτό σίγουρα δεν το είχε στο προγραμματισμό του.
Διότι φανταζόταν ότι θα έχει αρκετούς βουλευτές για να μπορεί να σχηματίσει την κυβέρνηση που θέλει (εξωκοινοβουλευτικούς-στελέχη από ΠΑΣΟΚ κτλ) χωρίς να κρατάει εσωκομματικές ισορροπίες.
Τώρα όλο αυτό αλλάζει και θα πρέπει να εμπιστευτεί τα δικά του στελέχη.
Δυνατή αντιπολίτευση από τα δεξιά
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εάν μπει και το κόμμα «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, θα έχει μία δυνατή αντιπολίτευση από τα δεξιά του.
Την επόμενη μέρα θα τεθεί η δεξιά ατζέντα στην κοινωνία.
Λαθρομετανάστευση, Ροδόπη και τούρκικο προξενείο, εγκληματικότητα στο Κέντρο, ασφάλεια του πολίτη, προοδευτική ατζέντα κ.α θα βρουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα δεξιά κόμματα που θα αποτελούν την ελάσσονα αντιπολίτευση.
Θρυμματισμός του πολιτικού συστήματος και μετακινήσεις
Πλέον στην Κεντροδεξιά/Δεξιά θα δούμε 4 κόμματα και στην Κεντροαριστερά/Αριστερά θα έχουμε επίσης 4 αριστερά κόμματα. Ο απόλυτος θρυμματισμός του πολιτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη. Είχαν μείνει στον ανταγωνισμό Ελληνικής Λύσης- ΝΙΚΗ για το ποιος θα πάρει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους και στον ανταγωνισμό ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.
Τώρα στο εκλογικό σώμα έχει μπει και ένας τρίτος πόλος, οι «Σπαρτιάτες».
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τραβήξει κόσμο και από τα δεξιά κόμματα αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Είδαμε τις προηγούμενες μέρες, ότι τα κόμματα Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, ΝΙΚΗ «πείραξαν» τις λίστες των ψηφοδελτίων τους δημιουργώντας παράπονα και αποχωρήσεις από τα κόμματα αυτά.
Ενδεχομένως, οι «δυσαρεστημένοι» να επιλέξουν κάποιο άλλο αντισυστημικό εθνικό κόμμα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου