GuidePedia

0

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να εγκαταλειφθούν τα παραμεθόρια κουρδικά χωριά του Β. Ιράκ από τους κατοίκους τους.

Παναγιώτης Νάστος

Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν του Ιράκ, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 80 πρόβατα και να προκληθούν πολλές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τα όσο ανέφερε το Ιρακινό Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων την Παρασκευή Kurdistan 24.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλέστηκε τοπικό αξιωματούχο, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης και συνεχίστηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας πλήττοντας τα χωριά Spindar και Mizhe, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Amedi της επαρχίας Duhok του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Μια από τις πέντε συνολικά αεροπορικές επιθέσεις, ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 80 προβάτων, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος. Ωστόσο, ο βοσκός τους δεν ήταν παρών στο σημείο της επίθεσης και κανένας δεν τραυματίστηκε ούτε σκοτώθηκε, δήλωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Βίντεο που δόθηκαν από τους χωρικούς στο πρακτορείο έδειξαν επίσης ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις στοχεύουν στο χωριό Μιζέ, για δεύτερη φορά την Παρασκευή το απόγευμα.

Η Τουρκία πραγματοποιεί τακτικές αεροπορικές επιδρομές στην κουρδική περιοχή του Β. Ιράκ στο πλαίσιο του πολέμου της ενάντια στην ομάδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), η οποία χρησιμοποιεί την αυτόνομη κουρδική περιοχή ως καταφύγιο.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό πολιτών, την εκκένωση εκατοντάδων χωριών με την πάροδο των ετών και έχουν σκοτώσει τοπικά διαμένοντες αμάχους.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) καλεί πάντοτε το PKK και την Τουρκία να κάνουν τον αγώνα τους έξω από τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στα τέλη Απριλίου, η Τουρκία ξεκίνησε τις τελευταίες ταυτόχρονες διασυνοριακές αεροπορικές και επίγειες επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ στην περιοχή με την ονομασία Operation Claw-Lightning και Operation Claw-Thunderbolt.

Που αποσκοπεί πραγματικά όμως η Τουρκία με τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στο Βόρειο Ιράκ εκτός από το να "κτυπήσει" το ΡΚΚ, πλήττοντας χωριά, καταστρέφοντας περιουσίες και σκοτώνοντας αθώους πολίτες;

Στις αρχές Ιουνίου 2021 ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Βόρειο Ιράκ, Jutyar Adil, δήλωσε ότι το KRG έχει καταγγείλει επίσημα στην τουρκική κυβέρνηση την παράνομη υλοτομία που γίνεται στις παραμεθόριες περιοχές με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Πρόσφατες αναφορές από την περιοχή Zakho της επαρχίας Duhok έδειξαν ότι τα τουρκικά φορτηγά φέρνουν δέντρα πίσω στην Τουρκία που είχαν καταρρεύσει σε περιοχές του Κουρδιστάν που τελούν υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Οι εικόνες θυμίζουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας και των μισθοφόρων συμμάχων της στη βόρεια Συρία.

Το θέμα βέβαια εδώ δεν είναι μόνο η καταστροφή της φύσης της Κουρδικής περιοχής του Βορείου Ιράκ, από τις τουρκικές επιθέσεις και τις μάχες με το PKK, ούτε η παράνομη υλοτομία των Τούρκων.

Το θέμα της αποψίλωσης από δένδρα της παραμεθόριας περιοχής από τους Τούρκους έχει να κάνει αρχικά με την αποκάλυψη των καταφυγίων, σπηλαίων, αποθηκών πυρομαχικών και υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί το PKK, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών απωλειών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Μια αποψιλωμένη, από δένδρα περιοχή, διευκολύνει την επίγεια και εναέρια παρατήρηση, αλλά και προσβολή με πυρά των ΤΕΔ, των χώρων απόκρυψης των ανταρτών του PKK.

Επίσης, διευκολύνει τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων, αφού η βλάστηση δεν θα είναι εμπόδιο, με αποτέλεσμα τα τουρκικά Ελικόπτερα (Ε/Π), να έχουν πολλαπλές και κοντά σε θέσεις απόκρυψης του εχθρού, Ζώνες προσγείωσης (Ζ/Π).

Παράλληλα η αποψίλωση του εδάφους σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Β. Ιράκ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δημιουργία "BUFFER ZONE"( Ζώνη ασφαλείας), εντός του εδάφους του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθιστώντας πολύ δύσκολη έως αδύνατη με τα διαθέσιμα μέσα επιτήρησης και drone των ΤΕΔ, την εισχώρηση ανταρτών του PKK από το Β. Ιράκ στην Τουρκία και αντιστρόφως.

Στο γεγονός της σχεδίασης από πλευράς ΤΕΔ δημιουργίας "Ζώνης Ασφαλείας" εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν, διαφαίνεται και από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, πρόκληση θανάτων σε Κούρδους χωρικούς που διαβιούν στα μικρά χωριά της παραμεθορίου περιοχής και καταστροφή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της περιοχής

Αποτέλεσμα είναι οι επιζώντες Κούρδοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωράφια τους στην παραμεθόριο περιοχή προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία εκκαθαρίζει από Κούρδους πολίτες την παραμεθόριο περιοχή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις δημιουργίας BUFFER ZONE.

Αφού δημιουργηθεί η υπόψιν ζώνη , στη συνέχεια θα διασυνδεθούν οι υπάρχουσες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις μεταξύ τους οδικά, θα χτιστούν επίσης και νέες στο Β. Ιράκ, περιορίζοντας το ΡΚΚ στο προπύργίο του το όρος QUADIL στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

Τελική φάση του τουρκικού σχεδίου θα είναι η καταστροφή του ΡΚΚ στο προπύργιό του.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top