GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Είναι πολύ ανησυχητική η πληροφορία, που δημοσιεύει η εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη βόρεια Συρία εάν η Τουρκία προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της και επιτεθεί εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG. Μετά τη δημοσίευση του κειμένου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και σύμφωνα με πληροφορίες του ζήτησε να τιμήσει η Τουρκία τη συμφωνία με την Αμερική και να συνεχιστεί η προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης στα σύνορα μέσω του “μηχανισμού ασφαλείας” που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Σημειώνεται ότι όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με πρώτο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ομιλούν με ένα τρόπο και μία φρασεολογία, ως η εισβολή στη βόρεια Συρία να επίκειται. Αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να πιστεύουν το ίδιο: Φοβούνται ότι η Τουρκία δεν θα εισακούσει τις εκκλήσεις της αμερικανικής κυβέρνηση και θα εισβάλει, με τη δικαιολογία ότι οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες και απειλούν την ασφάλεια της κατοχικής δύναμης.

Εάν οι Αμερικανοί αφήσουν μόνους και αβοήθητους τους Κούρδους, θα πρόκειται για μία νέα προδοσία και ταυτόχρονα θα σταλεί ένα μήνυμα σε όλους όσους στην περιοχή και αλλού, βοηθούν και εξυπηρετούν την Ουάσιγκτον, και στο τέλος η Αμερική τους εγκαταλείπει αβοήθητους. Η εφημερίδα αναφέρει σχετική δήλωση αξιωματούχων του Πενταγώνου, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ -γράφει η Wall Street Journal- δήλωσαν ότι έχουν βαθιές ανησυχίες για την απομάκρυνση των στρατευμάτων από την περιοχή και την εγκατάλειψη των στενών συμμάχων τους, των Κούρδων, σε μια αβέβαιη μοίρα, μια κίνηση που θα στείλει ένα μήνυμα σχετικά με την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε άλλους σημερινούς και μελλοντικούς εταίρους των ΗΠΑ παγκοσμίως».

Γράφαμε μόλις την Τρίτη ότι η ομηρία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διαδικασία που ξεκίνησε το Κογκρέσο για την καθαίρεση του, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να εκμεταλλευθεί αυτό το «κενό» και να προχωρήσει σε ενέργειες που δεν θα μπορούσε να σταματήσει η Αμερική. Θυμίζαμε ότι το 1974 ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις, όταν ο Χένρι Κίσιγκερ άφησε την Τουρκία να επιτεθεί στην Κύπρο -αφού προηγήθηκε το χουντικό πραξικόπημα- όταν ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον άφησε ακυβέρνητη την Αμερική. Μετά την τουρκική εισβολή παραιτήθηκε. Αυτό το ενδεχόμενο, να εκμεταλλευθεί δηλαδή η Τουρκία το «κενό», είναι πιθανό και τώρα.

Και εάν αληθεύουν οι πληροφορίες των Αμερικανών, ο Ερντογάν θα προχωρήσει εναντίον των Κούρδων και οι ΗΠΑ αντί να τον σταματήσουν, ως οφείλουν, θα εγκαταλείψουν τη Συρία. Αυτό υποστηρίζει η Wall Street Journal, η οποία έχει πάντα καλή πληροφόρηση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα διαψευστεί. Ο πρόεδρος Τραμπ, και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που από σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στην Αθήνα -μέχρι την Κυριακή- έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να σφαγιάσουν τους Κούρδους. Χρησιμοποίησαν ακριβώς αυτή τη λέξη. Και μάλιστα με έντονο τρόπο. Γιατί, λοιπόν, τώρα, εάν είναι ορθό το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, οι Αμερικανοί αθετούν όλες τις υποσχέσεις τους και αφήνουν μόνους τους πιο πιστούς συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, πιο πιστούς και από τους Ισραηλινούς;

Η αμερικανική υπερδύναμη εισήλθε από την περασμένη εβδομάδα σε μία πολύ ευαίσθητη κατάσταση, η οποία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται σε μία κατάσταση «τρέλας» και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν δίνει καμία σημασία σε τίποτα παρά μόνο πως θα επιτύχει την πολιτική του επιβίωση. Άρα, ουδείς αναμένει ότι θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα ζητήσει από τον Ερντογάν να το ξανασκεφθεί. Αν δεν το πράξει, στην ουσία παρατά και τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά το κυριότερο είναι ότι αφήνει τη Συρία στη Ρωσία και το Ιράν. Μία τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για τις γειτονικές χώρες.

Το νέο προσφυγικό κύμα θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Και η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας, παραμένει στην πρώτη γραμμή αυτού του τεράστιου προβλήματος. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της και επιτεθεί εναντίον των Κούρδων, θα είναι «κόλαση». Οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν και αυτή την κρίση, όταν η Τουρκία απειλεί και τις ίδιες; Δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα… Η άφιξη του Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί την υψίστη πρόκληση για τον Ελληνισμό. Και θα έλεγα -εκφράζοντας μία εντελώς προσωπική γνώμη- ότι μερικοί πιάστηκαν εντελώς στον ύπνο…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top