GuidePedia

0

Οι Ρώσοι συμφώνησαν να συνεργαστούν στο Αφγανιστάν με τους Σουνίτες Ισλαμιστές Ταλιμπάν, εναντίον των Σουνιτών Ισλαμιστών του ISIS. Βλέπε CNN “Russia, Taliban share intelligence in fight against ISIS”, Δεκεμβρίου 2015. Το να μιλάμε για “Ταλιμπάν” είναι κάπως ασαφές, γιατί τα συμφέροντα των Πακιστανών διαφέρουν πλέον από τα συμφέροντα των Αράβων του Περσικού Κόλπου, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι Πακιστανοί θέλουν τάξη και ασφάλεια στο Αφγανιστάν, για να κατασκευαστεί ο αγωγός TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, και για να κατασκευάσουν οι Κινέζοι τους νέους δρόμους του μεταξιού, που θα συνδέσουν την Κίνα με την Ευρώπη και τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Πακιστάν. Οι Άραβες του Κόλπου και οι Ιρανοί δεν θέλουν να φτάσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Τουρκμενιστάν) στον Ινδικό Ωκεανό, γιατί θα χτυπήσει τις δικές τους εξαγωγές, και θέλουν χάος στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία επίσης φιλοδοξεί να έχει επιρροή στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Όχι μόνο για το πετρέλαιο, αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία είναι απαραίτητη στην Κίνα, η οποία θα χρειάζεται την Τουρκία για να επιβάλει την τάξη, αλλά και γιατί από αυτήν την περιοχή η Τουρκία θα μπορεί να χτυπάει την Ρωσία, όταν οι δύο χώρες έχουν προβλήματα, όπως συμβαίνει τώρα. Μέχρι τώρα φαντάζομαι ότι οι Ρώσοι θα ήταν ουδέτεροι, ή τουλάχιστον πολύ διακριτικοί, στις κόντρες των Τούρκων, των Αράβων, των Ιρανών και των Πακιστανών στο Αφγανιστάν, για να μην δυσαρεστήσουν την Τουρκία.

Αυτά για το Αφγανιστάν βέβαια, γιατί στο Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι πλακώνονται άσχημα για επιρροή, αφού για τους Τούρκους αυτές οι χώρες είναι πιθανοί προμηθευτές, και για τους Ρώσους πιθανοί ανταγωνιστές.

Το σίγουρο είναι ότι όταν λένε οι Ρώσοι ότι θα συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν εναντίον του ISIS, εννοούν ότι θα συνεργαστούν με Ισλαμιστές μαχητές που υποστηρίζονται από τους Άραβες και τους Πακιστανούς. ή δεν ξέρω από ποιους άλλους, αλλά που σίγουρα χτυπάνε τις ομάδες Ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Οι Ρώσοι μιλάνε για μία περιορισμένη συνεργασία, και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού και οι Ταλιμπάν είναι αντίπαλοι των Ρώσων. Αλλά με τα σημερινά δεδομένα, και τα προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, σίγουρα ο ISIS είναι για την Ρωσία προτεραιότητα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top