GuidePedia

0

«Θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει».
Αυτή είναι η επίσημη θέση της Αθήνας, όπως τη διατυπώνει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, έναντι της φιλολογίας και φημολογίας των τελευταίων ημερών ότι η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία προωθούν ατζέντα κοινών περιπολιών Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών.
Η εύλογη αγωνία της Αθήνας, από την οποία απορρέει η απόλυτη άρνηση ακόμα και να μπει σε συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών Αρχών στο Αιγαίο, προκύπτει από τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και την επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων.
Όπως εξηγούν διπλωματικά στελέχη στην εφημερίδα Καθημερινή, το θέμα ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.
Να το πούμε απλά. Υπάρχουν δύο άξονες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ένας είναι ο άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Ο άλλος είναι της Γερμανίας με την Τουρκία. Γερμανία και Τουρκία θέλουν να πάρουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό και η Γερμανία μας εξαθλιώνει με τα μνημόνια, για να μας πάρει τα κοιτάσματα ως χρωστούμενα.
Τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά της Γερμανίας και της Τουρκίας. Η Γερμανία ήδη έφαγε την πρώτη σφαλιάρα, με την υπόθεση της VolksWagen, αλλά από ό,τι φαίνεται επιμένει να το παίζει «μάγκας», για αυτό και θα φάει το κεφάλι της όπως και στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η διχοτόμησή της έχει ξεκινήσει.
Μέρκελ και Ερντογάν, που παρίσταναν τις περιφερειακές υπερδυνάμεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, έχουν βρεθεί σε δεινή θέση, για αυτό και η Μέρκελ πάει στην Τουρκία στο τέλος της εβδομάδας. Προσπαθούν να συντονιστούν. Διότι οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει, κατά τα φαινόμενα, να «τελειώσουν» Γερμανούς και Τούρκους ως περιφερειακούς νταβατζήδες…
Η Ελλάδα δεν πρέπει να «σπάσει» στις γερμανικές «πιέσεις». Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο Γερμανός και Τούρκος δεν θα πατήσουν. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα ισούται με εθνική προδοσία αλλά και ηλιθιότητα, ειδικά όταν σε αυτή τη συγκυρία οι ΗΠΑ σε αυτό το θέμα είναι με το μέρος μας.
Υ.Γ. Αυτές οι ημέρες θέλουν προσοχή, μην μας στήσουν καμιά προβοκάτσια σε βραχονησίδα με μετανάστες… Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top