GuidePedia

0

Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και συνολική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οι τέσσερις ηγέτες δεσμεύτηκαν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση. Επίσης, συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συχνών διασκέψεων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ.

«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει», είπε ο γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι μια καλή ευκαιρία για την βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Οπως δήλωσε ο Ολάντ οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν υπογράψει μαι συμφωνία για τον τερματισμό της μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Ολάντ  είπε ότι ο ίδιος μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο  Ανγκελα Μέρκελ και τον προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξουν τη συμφωνία σε μια Σύνοδο Κορυφής αργότερα μέσα στην ημέρα.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτους ορισμένους από τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία στις συνομιλίες στο Μίινσκ για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης για την ουκρανική κρίση.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα νέο. Η ελπίδα υπάρχει πάντα», ανέφερε σε δημοσιογράφους, σε ένα διάλειμμα των μαραθώνιων συνομιλιών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών αρνήθηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.


Ενα έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters κατά τις συνομιλίες του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, δείχνει πως οι πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν στον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία με προϋποθέσεις μια κατάπαυση του πυρός που θα αρχίσει στις 14 Φεβρουαρίου, την απομάκρυνση των βαρέων όπλων και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.

Δεν είναι σαφές αν το έγγραφο, το οποίο βρέθηκε στο μέγαρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, είναι μια τελική συμφωνία, ένα έγγραφο συζήτησης ή κάποιου είδους σχέδιο.

Φέρει τον τίτλο «Ένα πακέτο μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

Στο έγγραφο ζητείται επίσης να υπάρξει πλήρης έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία από την Ουκρανία ως το τέλος του 2015 και να αποχωρήσουν τα ξένα όπλα και στρατεύματα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top