GuidePedia

0

Μια κατά την δική μας άποψη σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στις ΗΠΑ, με την κίνηση του εβραϊκού λόμπι να προσεγγίσει πολιτικά την Κύπρο, ζητώντας από το State Department θερμότερη υιοθέτηση των θέσεων Αθηνών και Λευκωσίας επί του κυπριακού. Την ισραηλινή στήριξη εξέφρασε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Χάουαρντ Μπέρμαν, ηγετικό στέλεχος του εβραικού λόμπι, ο οποίος και ζήτησε από την υπουργό εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να αλλάξει πολιτική στο κυπριακό, μετακινούμενη επί το φιλελληνικότερον.


Η συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό (ελλαδικό και κυπριακό) και το εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι προωθείται με συγκεκριμένες ενέργειες. Διότι ο Μπέρμαν ζήτησε εγγράφως συγκεκριμένα πράγματα από την Κλίντον:
-Να πάρει επιτέλους το State Department μια σαφή θέση ως προς τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές για τις έρευνες που διεξάγει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της η Κύπρος, αποδοκιμάζοντάς τες.
-Να αποδοκιμάσει το State Department τις εναλλακτικές μεθοδεύσεις της Άγκυρας που αποσκοπούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ή και προσάρτηση των κατεχομένων, εφ' όσον αποτύχουν οι καρκινοβατούσες συνομιλίες.
-Να επικριθεί ο εποικισμός και η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου, μέσω των 200.000 και πλέον εποίκων που έχει μεταφέρει στα κατεχόμενα παράνομα η Τουρκία. Επ΄αυτού, ο Μπέρμαν κατήγγειλε στην Κλίντον ότι οι τουρκικές απειλές και οι συνεχείς προσπάθειες δημογραφικής αλλοίωσης του νησιού, θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση τις προθέσεις της Άγκυρας για επανένωση της Κύπρου.
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την επιρροή που έχει το εβραϊκό λόμπι στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης του Χάουαρντ Μπέρμαν ζητεί ανοικτά μια άλλη αμερικανική πολιτική στο κυπριακό, πλησιέστερη στις ελληνικές ανησυχίες, και αντίθετη βεβαίως με τα όσα δήλωσε στην Αθήνα προ ολίγων ημερών ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, αξιωματούχος για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top