GuidePedia

0

Αποκλεισμένη επί της ουσίας από την αντιμετώπιση του ζητήματος του Ιράν φαίνεται πως παραμένει η Τουρκία, όπως ανέφερε στη χθεσινή του ανάλυση το «defence-point.gr», η οποία στηριζόταν σε δημοσιεύματα ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, από τα οποία προέκυπτε η περιθωριοποίηση της Τουρκίας από την εξέλιξη των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για το κυριότερο και πλέον επείγον τρέχων ζήτημα στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας.
Την αποκαλυπτική ανάλυση που αποδείχθηκε από τις πλέον δημοφιλείς αναρτήσεις του «defence-point.gr» μπορούν οι φίλοι μας να ξαναθυμηθούν στην ακόλουθη διεύθυνση, όπου καταγράφεται το έμμεσο «άδειασμα» της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον στο ζήτημα της μεγιστοποίησης του ευρύτερου ρόλου των Τούρκων στη Μέση Ανατολή:


Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την παραμονή της συνόδου για την ασφάλεια των πυρηνικών στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απλώς αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ιράν, δηλώνοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να λυθεί η ιρανική κρίση μέσω της διπλωματίας, προειδοποιώντας όμως ότι το «παράθυρο» για μια τέτοια εξέλιξη σταδιακά κλείνει, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας που της επιτρέπει να εξακολουθεί να δείχνει «σκληρή» για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, με σκοπό να καλυφθεί η περιθωριοποίηση του Ισραήλ από τη διευθέτηση που επιδιώκει η Ουάσιγκτον.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για να λυθεί με διπλωματικά μέσα, αλλά το παράθυρο αυτό κλείνει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η Ουάσινγκτον πιέζει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Ιράν ώστε να δοθεί χρόνος στις κυρώσεις και στη διπλωματία για να αποδώσουν καρπούς. Ο Ομπάμα έχει πει όμως ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης παραμένει επιλογή, εφόσον όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν.
Στην παροχή μη στρατιωτικής βοήθειας προς τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, συμπεριλαμβανομένου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συμφώνησαν εν τω μεταξύ ο Ομπάμα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, να χορηγήσει τη βοήθεια αυτή στους Σύρους αντικαθεστωτικούς καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Οι δυο ηγέτες επανέλαβαν επίσης την έκκληση τους για μια διαδικασία μετάβασης σε μια «νόμιμη κυβέρνηση» στη Συρία. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι 17.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Τουρκία και δήλωσε, «δεν μπορούμε να είμαστε απλοί παρατηρητές της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η καταστολή»…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top