GuidePedia

0


Τούρκος υπουργός Οικονομικών μετέβη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, συνοδευόμενος από κουστωδίας Τούρκων επιχειρηματιών, όπου έγινε δεκτός με όλες τις τιμές…
Μία από τις δραστηριότητες του Καγκλαγιάν, ήταν και η εκφώνηση λόγου στο πλαίσιο επιχειρηματικού συνεδρίου που διοργανώνεται στη χώρα, στο οποίο μετέβησαν οι περίπου 100 Τούρκοι επιχειρηματίες σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η χρυσοχοΐα, η κλωστοϋφαντουργία, η εστίαση, τα τρόφιμα γενικότερα, η επιπλοποιία, η ιατρική (κλινικές – ιατρικά μηχανήματα) και άλλοι πολλοί.
Οι Τούρκοι επιδιώκουν τη σημαντική αύξηση της διείσδυσης των προϊόντων τους στη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και να προσελκύσουν σαουδαραβικά κεφάλαια στη χώρα τους.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον συμπατριώτη του, γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), καθώς επίσης και σειρά επαφών με Τούρκους επιχειρηματίες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα. Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία έχει αυξηθεί θεαματικά τελευταία χρόνια, φθάνοντας συνολικά στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, έναντι μόλις 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2003. Το 2009 η διεθνής οικονομική κρίση επέφερε σημαντική μείωση της τάξεως του 37% για να σημειώσει αυξητική πορεία 4,5% το 2010.
Όσον αφορά το 2011, το διμερές εμπόριο παρουσιάζει αύξηση 19,2% φθάνοντας τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (από τα 1,9 δις), ανερχόμενο στα 5,074 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο δεκάμηνο του 2011. Το πρόβλημα είναι ότι ταυτόχρονα οι τουρκικές εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 46% φθάνοντας τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια (επίσης από τα 1,9 δις), διευρύνοντας έτσι το εμπορικό έλλειμμα.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top