GuidePedia

0
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία, ζητεί διευκρινήσεις, για τα σχέδιο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και εκτιμά ότι ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε κατά της χώρας αυτής, δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα.
 Μελετήσαμε τη νομική υπόσταση της επιχείρησης αυτής κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και έχουμε σκοπό να εμποδίσουμε την διαδικασία αυτή», είπε ο Νταβούτογλου.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, κάλεσε, χθες τις άλλες χώρες της Συμμαχίας, να επανεξετάσουν τα σχέδιο για μια ενδεχόμενη
παρέμβαση της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι ο βομβαρδισμός από τον σχηματιζόμενο συνασπισμό, με αιτιολογία τους αμάχους, έχει αλλάξει την διεθνή κατάσταση.
«Έχουμε το δικαίωμα να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα και πιστεύω ότι έχουμε, ακόμη, το δικαίωμα να λάβουμε απαντήσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, διευκρινίζοντας στη συνέχεια, ότι η Τουρκία θα αποφασίσει τη θέση της στη Λιβυκή κρίση, κατόπιν συζητήσεων που θα κάνει με μια σειρά πρέσβεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ότι «η Τουρκία θα είναι πάντα φίλος της Λιβύης και θα ενεργήσει υπέρ της ευημερίας του λαού της».
Δεν δίστασε ακόμη να επικρίνει τον τρόπο που η διεθνής συμμαχία σχηματίστηκε, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις στις πιστές δυνάμεις του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

«Οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Διεθνές Δίκαιο διαθέτει διαδικασίες για τη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού. Δεν θεωρούμε ότι εφαρμόζονται οι διαδικασίες αυτές, στην κυριολεξία» επεσήμανε ο Νταβούτογλου.
Εξέφρασε ακόμη, την ανησυχία του σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973, των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προβλέπει την προώθηση του «παγκόσμιου πολέμου» στη Λιβύη, αλλά δεν επιδιώκει την εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top