GuidePedia

0
«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα διαλυθεί όπως η Γιουγκοσλαβία» ανέφερε σε συνέντευξη ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» εξέφρασε την άποψη ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας. «Βλέπουμε καθημερινά να συντελείται η αποσύνθεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και στο τέλος θα διαλυθεί, όπως διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία», εκτίμησε ο κ. Ντόντικ.
Επισήμανε δε ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, που πηγάζει από το γεγονός ότι το Σαράγεβο δεν σέβεται την Μπάνια Λούκα. «Η αλαζονεία που επιδεικνύει το Σαράγεβο απαιτεί υποτέλεια (από τους Σέρβους) και όχι εταιρική σχέση. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο και ζητάμε να αποδεχτούν και να σεβαστούν τη Σερβική Δημοκρατία», ανέφερε στη συνέντευξή του στο «Τανγιούγκ» ο Μίλοραντ Ντόντικ.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη σύλληψη του πρώην στρατηγού του βοσνιακού Στρατού, Γιοβάν Ντίβιακ, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή έχει διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις της Μπάνια Λούκα με το Σαράγεβο.
Ο Γιόβαν Ντίβιακ συνελήφθη στη Βιέννη, βάσει εντάλματος που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές στη Σερβία, όπου κατηγορείται για την επίθεση, το Μάιο του 1992, εναντίον φάλαγγας του γιουγκοσλαβικού στρατού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 43 στρατιωτών. Η σύλληψή του προκάλεσε πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στο Σαράγεβο, όπως και την αντίδραση του ύπατου αρμοστή της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο.
Ο Ντίβιακ αφέθηκε ελεύθερος δύο ημέρες μετά τη σύλληψη, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση και αναμένει την απόφαση του αυστριακού υπουργείου Δικαιοσύνης, που πιθανότατα δεν θα τον εκδώσει στη Σερβία.
Με αφορμή την υπόθεση Ντίβιακ, ο Ντόντικ ανέφερε ότι το κοινοβούλιο της Σερβική Δημοκρατίας, σε έκτακτη συνεδρίαση, θα διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο για την εκδίκαση, από σερβικά δικαστήρια, υποθέσεων που αφορούν σε εγκλήματα πολέμου κατά του σερβικού πληθυσμού. Η αρμοδιότητα για τέτοιες υποθέσεις ανήκει, σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέιτον, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο τα μέλη του οποίου διορίζονται από τον ύπατο αρμοστή.
Καταλήγοντας στη συνέντευξή του στο «Τανγιούγκ», ο Μίλοραντ Ντόντικ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συμπεριφορά του διεθνούς παράγοντα στη Βοσνία, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί με τα στερεότυπα της περιόδου του πολέμου, που «οι Σέρβοι είναι πάντα οι ένοχοι, οργάνωσαν όλα τα εγκλήματα και σχεδίασαν την εθνική εκκαθάριση της Βοσνίας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top