GuidePedia

0
Δώδεκα projects έχουν προτεί­νει οι Ισραηλι­νοί στην ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στις σχέσεις των δύο χωρών.Ο πρέσβης του Ισ­ραήλ στην Αθήνα, κ. Άριε Μέκελ, μιλάει σήμερα απο­κλειστικά στο «Κ» και απο­καλύπτει τι περιλαμβάνει το πακέτο των προτάσεων της ισ­ραηλινής κυβέρνησης προς την ελληνική.
Πέρα από το γνω­στό θέμα της ενέργειας, ο κ. πρέσβης αναφέρεται και σε άλλους τομείς μιας πιθανής κοινής επενδυτικής δραστη­ριότητας.
Ο τουρισμός είναι ψηλά σιην ατζέντα των συζητή­σεων, ενώ αναφορά γίνεται και σε τομείς όπου το Ισραήλ έχει σημαντική τεχνογνωσία, όπως είναι η αφαλάτωση και η διαχείριση λυμάτων και υδάτινων πόρων. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η πε­ρίπτωση της αγροτικής έρευ­νας, για την οποία ο κ. Μέκελ αναφέρει συγκεκριμένα σχέ­δια για τη δημιουργία διαμε­τακομιστικού κέντρου για την προώθηση ελληνικών προ­ϊόντων στη Β. Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», για κάποια από αυτά τα projects έχουν ήδη γίνει συναντήσεις σε επίπεδο υπουρ­γών και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίη­σης. Στα σκαριά βρίσκονται, όμως, και πολλά άλλα, στα οποία, προς το παρόν και για λόγους που είναι διαφορετικοί ανά περίπτωση, δεν έχει δοθεί ανάλογη δημοσιότητα. Πρό­κειται για σημαντικές κινήσεις στους χώρους της ενέργειας, των αμυντικών συστημάτων και των τυχερών παιχνιδιών. Οι πληροφορίες, πάντως, αυ­τές δεν επιβεβαιώνονται από κάποιο επίσημο κανάλι πληρο­φόρησης κι αυτό είναι απόλυ­τα φυσιολογικό, αφού ο ξαφνι­κός «έρωτας» Αθηνών και Τελ Αβίβ κρύβει πολλά μυστικά σε σχέση με τις γεωπολιτικές ισορ­ροπίες στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι ίδιες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από επεν­δυτικούς κύκλους του Λον­δίνου, υποστηρίζουν ότι οι πρώτες επαφές που έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά έγι­ναν πριν από περίπου έναν χρόνο. Προκλήθηκαν από με­γάλο οίκο του εξωτερικού, ο οποίος είχε συντάξει ένα αξιό­πιστο business plan για την αξι­οποίηση των ενεργειακών κοι­τασμάτων της περιοχής.

Αφορμή για να βγουν οι επαφές αυτές στην επιφάνεια στάθηκε η ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται δραστήρια στο μουσουλμανι­κό χώρο κι επιχειρεί να αναδει­χθεί σε ηγέτη των μουσουλμανι­κών κρατών, κάτι που ανη­σύχησε το Ισραήλ, το οποίο και μέχρι πριν από λίγα χρό­νια είχε μια τελείως διαφορε­τική προσέγγιση στο «κεφά­λαιο Τουρκία».Η κίνηση του Ισραήλ να δημοσιεύσει χάρτες με τις ζώνες αποκλειστικής οικο­νομικής εκμετάλλευσης συ­μπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα δείχνει δύο πράγματα. Πρώ­τον, ότι το σχέδιο δεν βρίσκε­ται απλώς στο μυαλό κάποιων τεχνοκρατών και, δεύτερον, ότι η δραστήρια και αποφασιστική κυβέρνηση Νετανιάχου ουσια­στικά «τραβά απ’ το μανίκι» την Αθήνα, που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί άτολμη και ενδεχο­μένως αναποτελεσματική. Ή, κατά μια άλλη εκτίμηση, οι Ισ­ραηλινοί κάνουν όσα θα ήθε­λε να κάνει η Αθήνα, αλλά φο­βάται να κάνει, μην τυχόν και προκαλέσει τη γείτονα Τουρκία.Έκπληξη, πάντως, προκαλεί το εύρος των δραστηριοτήτων στο οποίο αναφέρεται η επεν­δυτική επίθεση φιλίας των Ισ­ραηλινών. Πέρα από τον προφανή το­μέα της ενέργειας, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ στελεχών των κυβερνήσεων των δύο χω­ρών έχει οδηγήσει και σε άλλα projects που ήδη -και σύμφω­να πάντα με πληροφορίες του «Κ»- βρίσκονται στο τραπέζι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμ­φανίζεται εκατέρωθεν και για τον κλάδο των τυχερών παι­χνιδιών. Αμφότερες οι χώρες έχουν ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια αγορά και, καθώς οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες τους επόμενους μή­νες, οι συνέργειες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ενδια­φέρουσες, ακόμα και σε επίπε­δο εξαγορών ή συγχωνεύσεων.Η τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές εταιρείες στον τομέα της διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών θεωρείται ιδιαιτέρως χρήσιμη, ενώ το παζλ συμπληρώνουν και οι πάμπολλες ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας, που μπορούν να προμηθεύσουν με τερματικά και άλλον εξοπλισμό.Στον τομέα των αμυντικών συστημάτων υπάρχει, επίσης, περιθώριο για συνέργειες. Η ελληνική πλευρά θα μπο­ρούσε να επωφεληθεί τα μάλα από την αδιαμφισβήτητη ισχύ των Ισραηλινών στην αγορά, δεδομένου ότι η κρατική αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας βιώνει μια πρω­τοφανή κρίση. Ακόμα και αν λειτουργήσει απλώς ως υπεργολάβος των ισραηλινών εταιρειών, το απο­τέλεσμα θα μπορούσε να είναι σωτήριο. Στο ευρύτερο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μετα­ξύ των δύο χωρών, θεωρείται πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για τα projects που αφορούν την εκμετάλ­λευση των ακινήτων του Δημοσίου. Άλλωστε, υπάρχει αυξανό­μενη ροή Ισραηλινών τουρι­στών στη χώρα μας τα τελευ­ταία χρόνια.Βεβαίως, η ετοιμότητα των Ισραηλινών, που παρουσίασαν μια βε­ντάλια επενδύσεων στην ελ­ληνική κυβέρνηση, δεν είναι εχέγγυο της επιτυχίας. Όπως και στην περίπτωση των επεν­δύσεων από το Κατάρ, υπάρ­χουν συγκεκριμένες αγκυ­λώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν και δεν σχετί­ζονται μόνο με τις τοπικές αντι­δράσεις και τη γραφειοκρατία.

Το «Κ» αισθάνεται την υπο­χρέωση να ευχαριστήσει τον πρέσβη του Ισραήλ για τη συ­νέντευξη που μας παραχώ­ρησε. Θα πρέπει, πάντως, να διευκρινίσουμε ότι όσα είπε ο κύριος πρέσβης αναφέρο­νται στη συνέντευξη. Οτιδή­ποτε άλλο είναι προϊόν πλη­ροφοριών από άλλες πηγές, που δεν σχετίζονται με την πρε­σβεία του Ισραήλ. Έντονες είναι οι διεργασίες σε διπλωματικό και επιχειρη­σιακό επίπεδο τους τελευταίους μήνες, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες των ισραηλινών προτάσεων. Ο πρέσβης του Ισ­ραήλ, κ. Άριε Μέκελ, αποκα­λύπτει τους τομείς που ενδια­φέρουν τη χώρα του.

Άριε Μέκελ: «Έχουμε κοινά συμφέροντα»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟ

Κύριε Μέκελ, ας ξεκινήσου­με από την ανάφλεξη στην περιοχή MAGREB. Πώς βλέπετε να εξελίσ­σεται η κρίση και ποιος ο ρόλος των σταθερών δημοκρατιών της περιο­χής, όπως το Ισραήλ και η Ελλάδα;

Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το status quo που αλ­λάζει στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά ενέχει και κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε χειρότερο. Οι εξελίξεις μάς έχουν διδάξει ότι η κύ­ρια ανησυχία των λαών της περιοχής δεν είναι η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, αλλά η πολιτική των κυβερνήσεών τους.Ως δημοκρατική χώρα 7 εκατομ­μυρίων κατοίκων, σε αυτή την πολύ ρευστή κατάσταση, ο κύριος στρατη­γικός στόχος του Ισραήλ παραμένει η επίτευξη της ειρήνης με τους γεί­τονές του και η διατήρηση των υφι­στάμενων ειρηνευτικών συμφωνιών. Ως δύο σταθερές δημοκρατίες σε μια ασταθή περιοχή, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν κοινό συμφέρον όχι μόνο να αναπτύξουν τις διμερείς σχέ­σεις τους στο μέγιστο δυνατό επίπε­δο, αλλά και να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης και της στα­θερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πιστεύεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει πρόοδος στο Μεσανατολικό; Θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να διαδραματίσει κάποιον ρόλο;

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει διακηρύξει την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών, με τη σαφή αναγνώριση του Ισραήλ ως του εθνι­κού κράτους του εβραϊκού λαού και ενός παλαιστινιακού κράτους για τους Παλαιστινίους. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχουμε μια συμφωνία ει­ρήνης. Δυστυχώς, η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έχει εισακούσει τις εκκλή­σεις του Ισραήλ για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.Εκτιμούμε βαθύτατα την υποστή­ριξη της Ελλάδας για την ειρηνευτι­κή διαδικασία και τον ρόλο που δια­δραματίζει τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και σε σχέση με τους άριστους δεσμούς που διατηρεί με το Ισραήλ και με τις χώρες της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρεί­ται ουσιαστική βελτίωση και αναβάθ­μιση των ελληνο-ισραηλινών σχέ­σεων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν συνεχείς και αλλεπάλληλες διμερείς επαφές. Ποια είναι τα αμοιβαία οφέλη;

Έχει σημειωθεί μια άνευ προηγου­μένου πολιτική δραστηριότητα μετα­ξύ των δύο κρατών μας, αρχής γενο­μένης από την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουρ­γών μας, κ. Γιώργου Παπανδρέου και κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, το πε­ρασμένο καλοκαίρι. Από τότε οι Έλ­ληνες υπουργοί Επικρατείας, Εξω­τερικών, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Εξωτερι­κών και ο υφυπουργός Περιβάλλο­ντος επισκέφθηκαν το Ισραήλ. Την Ελλάδα επισκέφθηκαν οι Ισραηλι­νοί υπουργοί Επικρατείας και Εξω­τερικών και ο υφυπουργός Άμυνας.Στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ κοινό υπουργικό συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί όλο το φάσμα των ελληνο-ισραηλινών σχέ­σεων σε όλους τους τομείς, όπως εί­ναι η οικονομία, ο τουρισμός, ο πο­λιτισμός, η ασφάλεια, η άμυνα κ.λπ.Τα οφέλη της συνεργασίας μας εί­ναι πολλαπλά: Πολιτικά, είμαστε δύο σταθερές δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση των αλλα­γών στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.Πολιτισμικά, οι δύο αρχαίοι λαοί μας έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Οι οικονομίες μας αλληλοσυμπληρώ­νονται σε σχέση με την ανάπτυξη της συνεργασίας. Αναπτύσσουμε έναν πραγματικό συνεταιρισμό που ήδη αρχίζει να αποδίδει καρπούς για τις δύο πλευρές.

Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλά­δας και Ισραήλ, όπως έχει δηλωθεί και επισήμως, έχει και σαφές οικονο­μικό περιεχόμενο. Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι μπορεί να αναπτυχθεί η διμερής οικονομική συνεργασία;

Παρατηρούμε ήδη κάποια ουσια­στικά αποτελέσματα στην οικονομι­κή συνεργασία μας. Στον τομέα του τουρισμού, 250 χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2010, σημειώνοντας αύξηση κατά 200% σε σύγκριση με πέρυσι. Στόχος μας είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά φέτος. Ο Έλληνας υπουρ­γός Τουρισμού και Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνος, επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ για δεύτερη φορά, με στό­χο να προσελκύσει περισσότερους Ισ­ραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάν­νης Μπουτάρης, επισκέφθηκε επί­σης το Ισραήλ.Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσα­λονίκης βρίσκεται τώρα σε συνομι­λίες με ισραηλινές εταιρείες για την πραγματοποίηση κρουαζιερών Ισρα­ηλινών στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και συμ­βολική σημασία για τους Εβραίους παγκοσμίως.Στον αγροτικό τομέα, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκέφθηκε το Ισραήλ. Οι δύο χώρες μας συμφώ­νησαν να συνεργαστούν στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευ­νας, της δημιουργίας ενός διαμετα­κομιστικού κέντρου για την προώθη­ση ελληνικών προϊόντων με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, της ίδρυσης πρότυ­πων καινοτόμων αγροτικών κέντρων υψηλής τεχνολογίας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των υδάτινων καλλιεργειών (π.χ., ιχθυοτροφία).Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει προτάσεις για πάνω από 12 κοινά μεγάλα έργα σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αφαλά­τωση και η διαχείριση υδάτινων πό­ρων και λυμάτων. Εργαζόμαστε μαζί για την υλοποίηση αυτών των προ­γραμμάτων.

Στον τομέα της ενέργειας, οι εξε­λίξεις στον τομέα της έρευνας και πα­ραγωγής υδρογονανθράκων φαίνε­ται ότι αναβαθμίζουν καθοριστικά τον ρόλο του Ισραήλ. Θα βλέπατε τον συ­γκεκριμένο τομέα ως ένα ενδεχόμε­νο πεδίο συνεργασίας με την Ελλάδα;

Η συνεργασία μας είναι πολύπλευ­ρη και αφορά πολλούς τομείς. Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε έναν δι­άλογο για πολλά οικονομικά ζητήμα­τα. Στόχος μας είναι να αναπτύξου­με τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις σε διάφορους τομείς, στο μέγιστο δυ­νατό επίπεδο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top