GuidePedia

0

Ευρισκόμενη σε δύσκολη θέση τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δράσης Γερουσιαστών στο Κογκρέσο, η Τουρκία καταφεύγει στη συνήθη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών λόμπινγκ, με σκοπό να ξεκολλήσει προγράμματα σχετιζόμενα με τον χώρο των εξοπλισμών, τα οποία δεν προχωρούν. Μπορεί η κορωνίδα των προβλημάτων της να αποτελεί η εκδίωξη από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400, όμως υπάρχουν κι άλλα προγράμματα που μπλοκάρονται, όπως η δομική αναβάθμιση των F-16 Block 30 και η πώληση 30 επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK στο Πακιστάν (φέρουν αμερικανικούς κινητήρες), ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστοχώρου Ahval, οι Τούρκοι κατέφυγαν στις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρίας Greenberg Traurig LLP και της συνεργαζόμενης Capital Counsel LLC ου αμφότερες δραστηριοποιούνται στην αμερικανική πρωτεύουσα, με στόχο να πείσουν με επαφές τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και τον Λευκό Οίκο, να αποδεσμεύσουν τις απαραίτητες άδειες εξαγωγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι θα καταβάλουν ποσό ύψους 25.000 δολαρίων σε μηνιαία βάση (retainer fee) για την οργάνωση συναντήσεων με τις αρμόδιες Επιτροπές στο Κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) και τα σημαντικότερα στελέχη τους. Το συμβόλαιο που εκπνέει την περίοδο των αμερικανικών εκλογών που αποκαλύπτει την αγωνία των Τούρκων να έχουν φέρει αποτέλεσμα με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, προβλέπει δικαίωμα επέκτασης για επτά μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρία Greenberg Traurig είναι παλαιός γνώριμος της Άγκυρας, με το συμβόλαιό της για γενικές υπηρεσίες λόμπινγκ που έχει υπογράψει μόνο για το 2020 με τους Τούρκους, ανέρχεται σε συνολικό ύψος 1,53 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νόμος για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στις ΗΠΑ (U.S. Arms Export Control Act), επιβάλει στον Λευκό Οίκο να ενημερώνει επισήμως το Κογκρέσο ζητώντας τη συναίνεσή του, για εξοπλιστικά συμβόλαια που υπερβαίνουν το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την πώληση. Ασφαλώς προηγούνται ανεπίσημες επαφές για οποιοδήποτε επίμαχο θέμα.

Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ, ιδίως όμως η προμήθεια των S-400 που αποτελούν ζωτική απειλή τόσο για την επιβίωση των F-35 στο πεδίο της μάχης, όσο και κίνδυνο υποκλοπής απορρήτων που αφορούν την επιχειρησιακή αξιοποίηση του μαχητικού, έχει εξοργίσει το Κογκρέσο.

Ως αποτέλεσμα, σημαίνονται στελέχη του αντιστέκονται σθεναρά στην μέχρι στιγμής σκανδαλιστικά θετική στάση του προέδρου Τραμπ απέναντι στην Τουρκία και προσωπικά στον ηγέτη της, τον Ερντογάν. Δηλώνουν μάλιστα την απογοήτευσή τους για την τακτική των καθυστερήσεων του Λευκού Οίκου στο ζήτημα της τήρησης των προβλέψεων του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προμήθεια των S-400.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύεται ότι έχει πολλαπλές επιπτώσεις για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Στο ζήτημα των επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK, οι επιλογές για να προχωρήσει το σημαντικό συμβόλαιο είναι δύο: Είτε διασφαλίζεται άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ, είτε η Τουρκία αναπτύσσει τον δικό της κινητήρα.

Μπορεί το Πακιστάν να επέκτεινε το περιθώριο παράδοσης των ελικοπτέρων κατά ένα έτος, όμως το ζήτημα της εξασφάλισης νέων τουρκικής κατασκευής κινητήρων έχει αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο -και όχι μόνο στην περίπτωση των ελικοπτέρων- εξ ου και η απόφαση απελπισίας για την εκ νέου επένδυση σε λομπίστες…

Στο θέμα της δομικής αναβάθμισης 35 μαχητικών F-16 Block 30 της τουρκικής Αεροπορίας (THK), πρόκειται για συμβόλαιο που έχει αναλάβει η κατασκευάστρια του μαχητικού Lockheed Martin. Το συμβόλαιο αυτό εκπνέει το φθινόπωρο, όμως σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η αμερικανική αμυντική επιθεώρηση Defense News, το πρόγραμμα δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το 2023. Το Ahval αναφέρει, ότι η εταιρία ενδεχομένως να συμμετάσχει στην προσπάθεια των Τούρκων διά της αξιοποίησης του λόμπινγκ, για να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top