GuidePedia

0

Πέρα από την γνωστή νεοελληνική μιζέρια και γκρίνια, ο λόγος του πρ.Ομπάμα στο κλείσιμο της επίσκεψης του στην Ελλάδα θα μείνει ιστορικός και θυμίζει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα σε αυτή την προκατασκευασμένη κρίση ( βλ. ΕΛΣΤΑΤ και ΓΑΠ) που διάγει και παρόλο τον διασυρμό της έχει το ηθικό πλεονέκτημα και αυτό όχι απλά ως το θύμα μιας πλεκτάνης αλλά ως το λίκνο του πολιτισμού.

Ο λόγος του πρ. Ομπάμα που εκφωνήθηκε σήμερα αποτελεί ένα δοκίμιο το θα μελετηθεί πολύ τα επόμενα χρόνια.

Ο Ομπάμα όπως έχω γράψει πολύ συχνά, είναι ο πρόεδρος που έθεσε τέλος στις ηλίθιες στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή. Είναι ο πρόεδρος που δεν έπεσε στην παγίδα του Ερντογάν το 2013 για εισβολή στη Συρία.Ο Ερντογάν τότε είχε οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες με χημικά εναντίον παιδιών και αμάχων στην Συρία και ύστερα πήγε στις ΗΠΑ και τόλμησε να κουνήσει το δάχτυλο του στον Ομπάμα και να τον διατάξει να εισβάλει στην Συρία κατηγορώντας τον πρ.Άσαντ
Βέβαια ο Δημοκρατικός Ομπάμα εκείνη την εποχή βρήκε ένα ανέλπιστο σύμμαχο στην απόφαση του για αποφυγή εισβολής των ΗΠΑ στην Συρία, τους Ρεπουμπλικάνους ,οι οποίοι μετά τις συνεχείς αποτυχίες των αμερικάνικων δυνάμεων κατοχής στο Ιρακ , γνώριζαν και οι ίδιοι ότι ο αμερικανικός στρατός δεν μπορούσε να αναλάβει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας.

Ωστόσο ο Ομπάμα ανέχθηκε, έκανε τα ΄΄στραβά μάτια'' στην ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους από τους ρεπουμπλικάνους όπως η Χίλαρι Κλίντον και Ο Μακ Κέιν, και αυτό διότι όπως και ο ίδιος ομολόγησε δεν είχε τον έλεγχο του κογκρέσου και της γερουσίας εφόσον το βαθύ ρεπουμπλικανικό κράτος ελέγχει τα σώματά αυτά, όπως και την CIA και τον στρατό.

Ο Ομπάμα έκανε τα πάντα για να μην τον δολοφονήσουν αλλά σε κάθε περίπτωση όπου μπόρεσε επέβαλε το όραμα του.

Το όραμα του στην εξωτερική πολιτική ήταν η εγκατάλειψη της Μ.Ανατολής και των αλλοπρόσαλλων Αράβων και η στροφή προς τα αμερικανικά σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, και τα κατάφερε, ως ένα σημείο, έχοντας βέβαια προκαλέσει μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στην τελευταία του περιοδεία ο Ομπάμα , τον Απρίλιο του 2014, μετά την Ευρωπη επισκέφτηκε και την Σαουδική Αραβία όπου απρόθυμα συναίνεσε να μην σταματήσει την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους, δύο μήνες μετά, και στην τεχνητή μείωση τιμών του πετρεαλαίου για να χτυπηθεί η ρωσική οικονομία.Ομως αρνήθηκε να δώσει άδεια για τον εξοπλισμό των ισλαμιστών με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και αυτό έσωσε και σώνει την παρτίδα στην Συρία υπέρ των Ρώσων - Ιρανών και Σύριων μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο σημαντικό σκέλος του οράματος στου ήταν η προσέγγιση με το Ιράν το οποίο αποτελεί την χώρα κλειδί για την κυριαρχία τόσο στην Μ.Ανατολή όσο και στην κεντρική Ασία.
Ο Ομπάμα σε γενικές γραμμές δεν υπέκυψε στην λογική του απόλυτου και απτού κέρδους στην εξωτερική πολιτική αλλά προχώρησε όσο του επέτρεψε η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση την δημιουργία γεφυρών συνεννόησης με την Ρωσία και το Ιράν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ουρανική κρίση αλλά και η Κριμαϊκή κρίση διευθετήθηκαν ή μάλλον περιορίσθηκαν απο τους ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας παρόλο που οι Γερμανοί ήταν αυτοί οι οποίοι τις προκάλεσαν.

Ο πρ.Ομπάμα δεν τα πήγε και πολύ καλά με την Κίνα, αλλά εκεί κανένας πρόεδρος δεν θα επιτύχει.

Ο πρ.Ομπάμα μπορεί να κατηγορηθεί για ενδοτισμό στην περιπτωση της Τουρκίας αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι στο μέτωπο της Συρίας οι ΗΠΑ ΔΕΝ μπορούνε να αναμιχθούνε σε ευρεία κλίμακα διότι ούτε χρήμα πλέον διαθέτουν αλλά ούτε και ο στρατός τους μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα.Οι Αμερικάνικες Ε.Δ είναι σε φάση περικοπών και μειώσεων της οροφής τους και παράλληλα πρέπει να διατηρούν τις βάσεις τους σε όλο τον κόσμο και την ίδια στιγμή να προσπαθούν να περιορίσουν την Κίνα στην Σινική θάλασσα Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταστροφή των Φιλιππίνων με τον πρόεδρο Ντουέρτε να καθυβρίζει τις ΗΠΑ και να εντάσσεται στο πλευρό της Κίνας .

Βεβαια στρατιωτικά εξαρτάται απόλυτα από τις ΗΠΑ γιαυτό και πολλοί πιστεύουν ότι ο Ντουέρτε εκμεταλλεύεται την αδυναμία των ΗΠΑ για να εκβιάσει οικονομική βοήθεια

Μεγάλο θύμα του ενδοτισμού του πρ.Ομπάμα είναι η Κύπρος. 

Ο διάδοχος του Μπάρακ Χουσέιν Ομπάμα, ο Ντόναλτ Τράμπ, είναι ένα πραγματιστής επιχειρηματίας ο οποίος δεν εχει πολιτικά οράματα στην εξωτερική πολιτική που θα επιτρέψουν ασαφείς επενδύσεις σε σχέση με την απόδοση τους , όπως πχ η προσέγγιση με το Ιράν, αλλά θα θελήσει σαφή και άμεσα αποτελέσματα σε κάθε κίνηση του.

Ωστόσο ο πραγματισμός αυτός είναι δύσκολο να προβλεφθεί πως θα εκφρασθεί. Ίσως ο Τραμπ να συμμαχήσει ακόμα και με την Ρωσία σε μια προσπάθεια να ελέγξουνε από κοινού την Κίνα, Ίσως πάλι να προσπαθήσει την απόλυτη γεωπολιτκή ΄΄ντρίπλα΄΄ και να συμαχήσει με την ίδια την Κίνα.

Ο πρώτος και καλύτερος διδάξας του γεωπολιτικού πραγματισμού είναι ο ...Ερντογάν ο οποίος απο το καλοκαίρι του 2016 έχει συμμαχήσει με την Ρωσία και έχει στείλει τους ψευδοπροφητολόγους στο τρελοκομείο.Ποιος περίμενε ότι ο Ερντογάν θα συμμαχήσει με τον Πούτιν ;

Ο Τράμπ αποτελεί άνθρωπο ο οποίος ξέρει ότι για να έχει μια επένδυση αποτέλεσμα θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις- εχέγγυα. Γνωρίζει επίσης ότι στην μάχη της επιβίωσης μπορείς να βρεθείς στο κρεβάτι ακόμα και με τον χειρότερο εχθρό σου.

Τώρα, τι εχέγγυα έχει η Ελλάδα με την παρούσα πολική ΄΄ελίτ΄΄ , ένας Θεός ξέρει ..

Μεγάλης σημασία για τις εξελίξεις έχει ο αγωγός east med, ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα φέρει το ισραηλινό-Αιγυπτιακό -Κυπριακό και Κρητικό αέριο στην Ευρώπη και ο οποίος θα παρακάμψει την Τουρκία.Εάν ο Τράμπ προκρίνει αυτό τον αγωγό τοτε η Τουρκία θα μας επιτεθεί.Αλλά πάνω σε αυτό το θέμα θα το ξαναπούμε.

Κατά τα άλλα, τα πρώτα σημάδια απο το επιτελείο του Τραμπ σχετικά με την τουρκοφιλία των στελεχών του, μόνο ενθαρυντικά δεν είναι.

Σε κάθε περίπτωση πολύ σύντομα θα επιθυμήσουμε τον Ομπάμα ο οποίος ήταν διατιθεμένος να θυσιάσει λίγο από την ισχύ των ΗΠΑ, λίγο απο την αίγλη, λίγο από τα απτά αποτελέσματα, στον βωμό της ιδεολογίας και των πολιτκών ισορροπιών.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top