GuidePedia

0


Tο «Αkropolis adieu» στο πολύκροτο εξώφυλλο του «Spiegel», με τον κίονα των ερειπίων της Ακρόπολης πάνω στον οποίο έχει θρυμματιστεί ένα νόμισμα του ευρώ, προεξοφλεί την κατά τους Γερμανούς πολύ πιθανή έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη; Μάλλον, αφού στον υπότιτλο αποσαφηνίζεται «γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ τώρα». Το «Spiegel» παραπέμπει σε σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το οποίο, το προσωρινό ταμείο EFSF θα σταματήσει να καταβάλλει στην Ελλάδα τα ποσά που διοχετεύονται κατευθείαν στον προϋπολογισμό της. Ένα από τα σενάρια της γερμανικής κυβέρνησης προεξοφλεί πως η Ελλάδα θα βγει μεν από το ευρώ, αλλά θα συνεχίσει να παίρνει μέρος της βοήθειας από το ευρωπαϊκό ταμείο, προκειμένου να μειωθούν οι κραδασμοί ενδεχόμενης εξόδου.
Έτσι, έστω και χωρίς βοήθεια προς την Ελλάδα από τα ταμεία της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν θα διαλυθεί οικονομικά αλλά θα αντέξει. Ούτε η ΕΚΤ θα έχει απώλειες και θα συνεχίσουν να δίνονται στην Αθήνα τα ποσά που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των κρατικών ομολόγων, τα οποία έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ με τα μέτρα στήριξης που είχε πάρει μέχρι τώρα.

Το σίγουρο, πέρα από όσα υποστηρίζει, καθόλου τυχαία, το «Spiegel», είναι πως η δυσφορία στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου εξελίσσεται σε ταραχή. Που επιτείνεται από το εξαιρετικά άσχημο εκλογικό αποτέλεσαμ της Μέρκελ στην πολυπληθή Ρηνανία - Βεστφαλία. Εξ' ου και τα αλεπάλληλα «χαστούκιαl» προς την Αθήνα του πλέον σκληρού στο Βερολίνο, του Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το «Spiegel».
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να αναφέρουμε πως υπέστησαν μεγάλη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, αφού οι βασικοί αντίπαλοι της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κέρδισαν το 38 με 39% των ψήφων διασφαλίζοντας τον έλεγχο της περιφερειακής βουλής, σε συνεργασία με τους Πράσινους, που κέρδισαν το 12% των ψήφων.

Το CDU φαίνεται να κερδίζει μόλις το 26% των ψήφων, το χειρότερο ποσοστό που σημειώνει το κόμμα στο κρατίδιο αυτό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top