GuidePedia

1

Από τη μία οι Ρώσοι με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP. Από την άλλη οι Γερμανοί με τα Marder. Και στη μέση οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ,που περιμένουν την απόφασή που θα κρίνει τη σωτηρία της εταιρείας και της εργασίας τους.
Στους διαδρόμους της έκθεσης Defensys, έγιναν επαφές και συζητήσεις για να διερευνηθούν οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς η οποία μέχρι στιγμής κρατάει τα χαρτιά της κλειστά.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε συμφωνήσει πριν από τέσσερα χρόνια τη προμήθεια 450 ΤΟΜΑ BMP,με κόστος 1,2 δις ευρώ. Η απόφαση αμφισβητήθηκε τότε αν και οι ανάγκες του ελληνικού στρατού σε ΤΟΜΑ είναι δεδομένες με τους στρατηγούς να ζητάνε την αγορά 900! Η αμφισβήτησης είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν εξετάστηκαν κι άλλες λύσεις αλλά επελέγησαν τα ρωσικά ΤΟΜΑ,με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για μία «πολιτική απόφαση» που είχε να κάνει με το άνοιγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς τη Μόσχα.
Αν και η διακρατική συμφωνία υπογράφτηκε μεταξύ Καραμανλή –Πούτιν,η υλοποίησή της τέσσερα χρόνια μετά συνεχώς «σκοντάφτει» και πλέον είναι πιθανή ακόμη και η ματαίωση του προγράμματος.
Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς έχει να κάνει με το μέλλον της ΕΛΒΟ. Η ρωσική πρόταση δεν τη «σώζει» αφού το έργο που αναθέτουν στην ελληνική εταιρεία κρίνεται εξαιρετικά μικρό. Επιπλέον η Μόσχα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Βενιζέλου στη Μόσχα πριν από λίγους μήνες ,ανέβασε το κόστος της προμήθειας στα 1,9 δις ευρώ,με την αιτιολογία ότι θα έδινε μεγαλύτερα αντισταθμιστικά ωφέλη. Το νέο κοστολόγιο δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει αντικείμενο συζήτησης και οι Ρώσοι γρήγορα υπαναχώρησαν.
Στο μεταξύ όμως είχαν μπει σφήνα οι Γερμανοί,οι οποίοι μέσω της ΕΛΒΟ κατέθεσαν από τις 29 Δεκεμβρίου 2009 πρόταση η οποία προβλέπει:
*Προμήθεια από τον ελληνικό στρατό 422 μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ, Marder 1 Α 3, με κόστος 199,6 εκατομμύρια ευρώ.
*Οι εργασίες ανακατασκευής-εργοστασιακής αξιοποίησης των ΤΟΜΑ θα γίνουν στην ΕΛΒΟ
*Οι Γερμανοί υποστηρίζουν στη πρότασή τους ότι θα κατασκευάσουν στην ΕΛΒΟ μεγάλο αριθμό των νέων ΤΟΜΑ, Puma για παραγγελίες που έχουν γίνει από τρίτες χώρες. Αν και υπστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει δέσμευση για αγορά αυτού του νέου ΤΟΜΑ από τον ελληνικό στρατό,ελπίζουν ότι στο μέλλον έχοντας δώσει τεχνογνωσία στην ΕΛΒΟ, η επιλογή του θα είναι μονόδρομος.
Η πρόταση όπως έχει κατατεθεί εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση της ΕΛΒΟ,αν βέβαια οι Γερμανοί τηρήσουν όσα γράφουν. Σ΄ αυτή τη φάση της εξέτασης των εγγυήσεων βρίσκεται η ελληνική πλευρά.

Οι Ρώσοι που βλέπουν ότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους,πιέζουν και όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert,είναι έτοιμοι ακόμη και να «κόψουν» τη παραγγελία στο μισό και να προτείνουν τη προμήθεια 220 BMP!
Σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση η οποία πράγματι «κληρονόμησε» μία πολιτική απόφαση από την οποία είναι δύσκολο να απεμπλακεί,αν και όλα δείχνουν ότι θα το ήθελε. Πρώτον γιατί η οικονομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο προτάσεων είναι αβυσσαλέα. Δεύτερον και κυριότερο ότι αυτή τη στιγμή η σωτηρία των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας αποτελεί προτεραιότητα. Όποιος μπορεί να την εγγυηθεί είναι λογικό ότι θα έχει το προβάδισμα .
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

  1. Palikaraki, mporei na grafw se ellinoagglika, alla tha sou pw to eksis...
    I Rossiki protasi einai kali, poli kali tha ellega,epeidi oi ellinikes kyverniseis edw kai toulaxiston 20 xronia den proxwrisan sxediaseis opws 'Lewnidas' se peretero aksiopoihsi tou kai 'Kentauros' se paragwgi tou. den tha prepei twra sto onoma tis diaswseis merikwn ergazomenwn pou apomizoun to dimosio xrima na xasoume kai allo apo ti maxitiki ikanotita tis xwras.
    Kala ta lene oi Germanoi, alla einai germanoi, vlepe Siemens, poso na tous empisteutis.

    Anoikste ta matia...
    Kalo apogeuma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top