GuidePedia

0
Η Χάλκη ανοίγει ξανά τις πύλες της20.8.2010 Ιστορική βραδιά η 18η Σεπτεμβρίου! Επειτα από τριάντα χρόνια σιωπής η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, φυτώριο επιστημόνων, κληρικών και πνευματικών ανθρώπων από κάθε σημείο της Γης, θα ανοίξει τις πύλες της σηματοδοτώντας την έναρξη μιας καινούργιας πνευματικής εποχής. Την ιστορική αυτή στιγμή η Ευανθία Ρεμπούτσικα και δύο Τούρκοι ερμηνευτές θα βρεθούν μαζί στη σκηνή αποδεικνύοντας ότι η τέχνη ενώνει τους λαούς και ανυψώνει το πνεύμα.
Στον προαύλιο χώρο, τους περίφημους κήπους της σχολής, θα ξεδιπλωθούν οι ονειρικές μελωδίες της διεθνούς ακτινοβολίας Ελληνίδας δημιουργού, σ’ ένα μοναδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα με τη συμμετοχή δύο σπουδαίων Τούρκων ερμηνευτών. Ο λόγος για τον Cihan Okan, συνεργάτη της Ρεμπούτσικα από το soundtrack της ταινίας «Babam ve Oglum» και την Dilek Koc, με την οποία η Ελληνίδα συνθέτρια έχει συνεργαστεί στο soundtrack της υπέροχης ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» που αγαπήθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση πρόκειται να τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αλλωστε η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Το παρών αναμένεται να δώσουν εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική και πολιτιστική σκηνή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πριν «σφραγιστεί» από τις τουρκικές αρχές το 1971 (εξαιτίας ενός νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων), φοίτησαν πολλοί ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το ’98 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, ωστόσο διεθνής κατακραυγή έπεισε την Αγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.

Ετσι ενα όνειρο του ελληνισμού σε κάθε γωνιά της Γης ύστερα από τρεις δεκαετίες γίνεται πραγματικότητα. Χορηγοί της λαμπρής εκδήλωσης είναι η Alapis, οι Κυλινδρόμιλοι Χαλκιδικής και η Olympic Air. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top