GuidePedia

0

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ξανά στο ...τραπέζι το ''Κόκκινο Βιβλίο'' ( Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφαλείας ή  ''μυστικό Σύνταγμα'' ή ''δόγμα άμυνας'') της Τουρκίας και η πρόταση να περιληφθεί το Κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν στις απειλές τις χώρας!

Όπως μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα έγινε η τελευταία Σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας στο νέο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του κ.Ερντογάν, που πραγματοποιείται κάθε δίμηνο.

Μετά την τελευταία Σύνοδο του ΣΕΑ κατά το διάστημα που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν έντονες επαφές αναφορικά με το ''Κόκκινο Βιβλίο'' και τις απειλές κατά της Τουρκίας. Ηδη υπαινιγμούς ή και δηλώσεις ως προς την αλλαγή του ''δόγματος'' των Ενόπλων Δυνάμεων ( στο  «Κόκκινο Βιβλίο») της Τουρκίας,είχε κάνει και  ο ίδιος ο κ. Ερντογάν , αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις απειλές κατά της χώρας θα περιληφθεί και η λεγόμενη ''παράλληλη δομή'',  δηλαδή η οργάνωση του Κινήματος του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν με τον οποίο είναι σε σύγκρουση.Για το θέμα είχαν γίνει και σαφείς διαρροές Ωστόσο τελικά δεν έγιναν αλλαγές όπως  ανακοίνωσε αρχές Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μπουλέντ Αρίντς.

Ο κ. Αρίντς που εμφανίσθηκε μπροστά από τις κάμερες έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που διήρκεσε 8,5 ώρες, δήλωσε πως προς το παρόν δε τίθεται θέμα τροποποίησης του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφαλείας. Πάντως υπήρχαν αναφορές ότι η ''παράλληλη δομή'', φέρεται να συμπεριλήφθηκε στο Πολιτικό
Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας (το λεγόμενο ''Κόκκινο Βιβλίο'') με τη διατύπωση «δομές που απειλούν την ηρεμία του λαού μας και την εθνική μας ασφάλεια».Αυτός ο χαρακτηρισμός ουσιαστικά θεωρήθηκε ως προαναγγελία ότι θα γίνουν αλλαγές και πέραν του ''Πολιτικού Έγγραφου Εθνικής Ασφάλειας'' (ας πούμε το λεγόμενο ''Αμυντικό Δόγμα'' στα δικά μας), δηλαδή και στο  ''Στρατηγικό Έγγραφο''.Στο εν λόγω Έγγραφο αναγράφονται τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά των απειλών που κατονομάζονται στο Πολιτικό Έγγραφο, καθώς επίσης οι τρόποι και τα Μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.

Ενδιαφέρον θα είναι να δούμε -κάτι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο λόγω του απόρρητου- αν στο  ''Στρατηγικό Έγγραφο'' περιλαμβάνονται και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ  φύσεως μέτρα και μέσα κατά των οπαδών του Κινήματος Γκιουλεν - και αν ναι σε ποιες περιπτώσεις, υπό ποιες προϋποθέσεις κ.λπ.
Τόσο το Πολιτικό Έγγραφο, όσο και το Στρατηγικό Έγγραφο ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια- αλλάζουν δε σύμφωνα με τις εξελίξεις στη χώρα και στην περιοχή, εντός 5 ετών.Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη ανανέωσης μπορεί να μην αναμένεται η κάλυψη των 5 ετών
Στην συνέχεια, όπως αποκαλύπτεται τώρα, έγιναν εργασίες προετοιμασίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ, και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΑ, κ. Σεϊφουλάχ Χατζημουφτίογλου, συναντήθηκε αρκετές φορές τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Κατά το διάστημα αυτό,οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς του κράτους και πρώτα το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, η αστυνομία και η ΜΙΤ προέβησαν σε εισηγήσεις αναφορικά με τα δικά τους σχέδια δράσης για το θέμα. . Στη Σύνοδο, εκτός από τις εξελίξεις στην περιοχή και το Κουρδικό και θα αξιολογηθούν οι προετοιμασίες σχετικά με την απόφαση να συμπεριληφθεί στο ''Κόκκινο Βιβλίο''και το θέμα του κινήματος Γκιουλέν.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top