GuidePedia

1

Η Τουρκία προκαλεί και η Αθήνα... κοιμάται!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Φαίνεται πως η κατάσταση αρχίζει και «χοντραίνει» επικίνδυνα στο ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με το θέμα της υφαλοκρηπίδας του ελληνικού Καστελόριζου. Στις 1 Φεβρουαρίου είχαμε το πρώτο παρ’ ολίγο θερμό επεισόδιο που δεν καταγράφτηκε από κανένα ελληνικό ΜΜΕ αλλά έγινε γνωστό από τον τουρκικό τύπο, σύμφωνα φυσικά με την τουρκική εκδοχή του.


Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα των τουρκικών εφημερίδων, Hürriyet, Milliyet, Zaman, Vatan, και Star, (το επεισόδιο πήρε μεγάλη έκταση στην Τουρκία), την πρώτη του μηνός στην τουρκική φρεγάτα Giresun που συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Barabros Hayrettin Paşa, το οποίο κινείται σε αμφισβητούμενα ύδατα, σήμανε συναγερμός.
Ο λόγος ήταν, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές πληροφορίες, ότι είχε φτάσει σήμα να παρεμποδιστεί αμέσως το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, Prıncess το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, είχε παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας διενεργώντας έρευνες με εντολή της κυπριακής κυβέρνησης.
Το επεισόδιο της εμπλοκής της τουρκικής φρεγάτας με το νορβηγικό ερευνητικό έλαβε χώρα, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές πληροφορίες, την πρώτη Φεβρουαρίου και ώρα 18,40 μμ. Η τουρκική φρεγάτα πλησίασε με επικίνδυνο τρόπο το νορβηγικό σκάφος και μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις και παρενοχλήσεις, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, το νορβηγικό πλοίο και κατά την ώρα 23,50 μμ. δηλαδή μετά από πέντε περίπου ώρες αποχώρησε από την περιοχή.

Ανεξάρτητα από τα όσα λένε οι Τούρκοι και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε πως το νορβηγικό ερευνητικό παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα, φαίνεται πως η κατάσταση αρχίζει και «κοκκινίζει» στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, γεγονός που δείχνει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί ο έλεγχος να ξεφύγει με απρόοπτες συνέπειες ακόμα και για την ειρήνη.

Όπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι φέρονται και ενοχλημένοι γιατί, όπως ισχυρίζονται, οι Κύπριοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού Barbaros, το οποίο έχει προγραμματίσει να διεξάγει εύρυνες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τουρκικές εξαγγελίες, το Barbaros προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες να εισέρθει στη περιοχή 12 της κυπριακής ΑΟΖ που έχει την ονομασία «Αφροδίτη» και όπου, όπως πιστεύεται, βρίσκονται μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα για να διεξάγει έρευνες παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανησυχία όμως των Τούρκων δεν είναι ότι ανησυχούν για ενδεχομένη κυπριακή αντίδραση, αλλά για την ανάμειξη του Ισραήλ στο όλο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως γράφει σε ένα εκτενές άρθρο του, (3/2), στην πρώτη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα Zaman, ο γνωστός Τούρκος αρθογράφος, Fikret Ertan με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Rum Kesimi ve İsrail», επισημαίνει ότι η περεταίρω συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ανησυχία υπάρχει και για την αυξανομένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών που, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθογράφο, εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Αλήθεια και ενώ μέσα στην καρδία του χειμώνα αρχίζει να φλέγεται η ευρύτερη περιοχή της Κύπρου στο σημαντικότατο θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων, τι κάνει η Αθήνα;

Που βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση που μόνο ηλίθια χαμόγελα και τούρκικους τεμενάδες απέναντι σε μια τουρκική κυβέρνηση που κλονίζεται εκ θεμελίων ξέρει να κάνει;

δηλαδή περιμένουμε από το Ισραήλ να βγάλει «τα κάστανα από την φωτιά;

Την ίδια ώρα ο «εντιμότατος» υπουργός Εξωτερικών της ελληνική κυβέρνησης, είναι έτοιμος ακόμα και να προχωρήσει σε… αναγνώριση του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

  1. "...φέρονται και ενοχλημένοι...";;;
    Μήπως να τους ζητήσουμε και την άδεια;
    Έχουμε ξεφύγει τελείως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top