GuidePedia

0


Το Ιράν προβαίνει για άλλη μια φορά σε δοκιμασία αντοχής των «κόκκινων γραμμών» που έχουν θέσει η Δύση, ουσιαστικά οι ΗΠΑ, και το Ισραήλ όσον αφορά τις σχέσεις του με την Τεχεράνη.
Μετά την αποστολή των δύο πολεμικών πλοίων στη Συρία, αυτή τη φορά το ιρανικό ναυτικό απέστειλε ένα υποβρύχιο κι ένα σκάφος επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αρχηγός του, ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο στολίσκος που αποτελείται από ένα υποβρύχιο κι ένα πολεμικό πλοίο επιφανείας θα περιπολεί στις θαλάσσιες περιοχές, θα καταπολεμήσει την πειρατεία και θα επιδεικνύει τις δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.» Θεωρείται όμως δεδομένο ότι τα σκάφη θα συλλέξουν πληροφορίες για τα πλοία άλλων χωρών, καθώς και για τη μορφολογία του βυθού.
Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση, αποστέλλοντας δύο πυραυλακάτους στην Ερυθρά Θάλασσα, στη ναυτική βάση της Εϊλάτ. Βέβαια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η μετακίνηση των δύο πλοίων γίνεται στα πλαίσια προγραμματισμένης άσκησης μόνο.
Ωστόσο, η μετακίνηση αυτή ίσως έχει σχέση και με επιθέσεις που πιθανόν σχεδιάζονται επί του ισραηλινού εδάφους, με ορμητήριο την Αίγυπτο, ως συνέχεια αυτών που έγιναν πριν από λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους Ισραηλινοί πολίτες, καθώς και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί μετά την επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων.
Προς το παρόν δεν κατέστη γνωστό ποιος είναι ο τύπος του υποβρυχίου και της μονάδας επιφανείας. Είναι αρκετά πιθανό το υποβρύχιο να μην είναι κλάσης Kilo, αλλά κάποιο από τα εγχώρια κατασκευασθέντα, τα οποία παραδόθηκαν στο ναυτικό το 2010 και φέρουν ρωσικούς ντιζελοκινητήρες. Πρόκειται για την κλάση Qaaem, που υπολογίζεται ότι θα είναι εκτοπίσματος περίπου 1.000 τόνων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top