GuidePedia

0
Τι είπαν Σαμαράς και Ντόρα στα πηγαδάκια συνέδρων και δημοσιογράφων λίγο μετά τις τοποθετήσεις τους. Απομένουν είκοσι ομιλίες για την ολοκλήρωση του έκτακτου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας
 "Πόσοι Ομπάμα υπάρχουν πια στην Ελλάδα"; Με αυτή την ατάκα η Ντόρα Μπακογιάννη, θέλησε να «αποδομήσει»......
το επιχείρημα - παραλληλισμό που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς («ο Ομπάμα πρώτα κέρδισε το κόμμα»), ενώ αστειευόμενη προσέθεσε: Πάντως εγώ είμαι δύο κεφάλια πιο ψηλή από τη Χίλαρι.
Η κυρία Μπακογιάννη θεωρεί επίσης ότι η ομιλία Σαμαρά απευθυνόταν σε συγκεκριμένο (προφανώς και εννοεί «στενό») ακροατήριο. Αυτή τη στιγμή στο ΣΕΦ υπάρχουν μόλις 150 σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προσήλθε γύρω στις 12.00 και έχει παρακολουθήσει όλες τις ομιλίες των συνέδρων. Η επιλογή της αυτή θεωρήθηκε πολύ έξυπνη επικοινωνιακά αφού κάποιοι σύνεδροι - ομιλητές την απήυθυναν ονομαστικό χαιρετισμό σχολιάζοντας μάλιστα ότι "θα χαιρετούσα και τους υπολοίπους διεκδικητές αλλά δεν είναι εδώ".

Κάποιοι πάντως ερμήνευαν την κίνησή της και ως απόρροια έντονης ανησυχίας μετά τα γκάλοπ που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να προηγείται με βραχεία κεφαλή στη μάχη της διαδοχής.



Το έκτακτο συνεδριακό διήμερο της Νέας Δημοκρατίας δεν θύμιζε σε τίποτα τα ανάλογα «κρισιακά» συνέδρια του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μπλοκ, συστοιχίσεις, γκρίνιες και διαγκωνισμοί σαφώς και υπήρχαν, έλειπε όμως η ένταση, η ώρες - ώρες γηπεδική, και βεβαίως η κρισιμότητα εκείνων των συνεδρίων.



Είναι προφανές ότι η ανάθεση στην κομματική βάση της αποστολής να εκλέξει νέο αρχηγό αφαίρεσε από το συνέδριο τους πολιτικούς χυμούς του.



Ας δούμε τα βασικότερα στιγμιότυπα των δύο ημερών:



Σάββατο πρωί, το ρολόι δείχνει 11 (επίσημη ώρα έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ) και η μεγάλη αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι ακόμα άδεια. Στα πηγαδάκια έξω ο κόσμος συζητούσε για τις δημοσκοπήσεις, για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την ήττα στις εκλογές, ακόμα και για το βραδινό ματς του Ολυμπιακού!


Απίστευτος καυγάς Γιακουμάτου - Κεφαλογιάννη
Με μία ώρα καθυστέρηση, το συνέδριο ξεκινά με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Λίγα λεπτά πριν, παραλίγο να έχουμε σύρραξη στην πρώτη σειρά μεταξύ του Γεράσιμου Γιακουμάτου και του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Γιακουμάτος άρπαξε μία καρέκλα και την τοποθέτησε μπροστά από τον κ. Κεφαλογιάννη, εξοργίζοντας τον Ρεθυμνιώτη βετεράνο πολιτικό. Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ των δύο, που έληξε μόνο και μόνο επειδή είδαν τους υποψήφιους αρχηγούς να πλησιάζουν για να τους χαιρετήσουν!



Ισοπαλία στο χειροκρότημα
Τη μάχη του ακροατηρίου φάνηκε να κερδίζει αρχικά η κυρία Μπακογιάννη, η ομιλία της οποίας καταχειροκροτήθηκε. Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, ιδίως από τη μέση και μετά της ομιλίας του, ανέβασε τους τόνους και τελικά επευφημήθηκε έντονα και ενθουσιωδώς από τους συνέδρους. Η νίκη δεν θα φανεί στο χειροκρότημα, που μάλλον ήταν ίδιας έντασης για τους δύο υποψηφίους.



Πόσοι είχαν μείνει στην αίθουσα του συνεδρίου κατά τις 5 το απόγευμα, όταν ήρθε η στιγμή της ψηφοφορίας για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος. Άλλοι λένε δύο χιλιάδες σύνεδροι, άλλοι δυόμιση. Πολύ λιγότεροι πάντως από τους 4459 που είχαν δικαίωμα ψήφου. Αν τα ίδια τα στελέχη της Ν.Δ. δεν προσέρχονται για να ψηφίσουν στην κορυφαία κομματική διαδικασία, τότε οι οιωνοί δεν είναι και πολύ ευνοϊκοί για την προσέλευση των μελών την 29η Νοεμβρίου.



Απέσυραν καρέκλες για να δείχνει γεμάτο!
Όσο για τις ομιλίες των συνέδρων; Φωνές βοώσες εν τη ερήμω των 300-400 ακροατών που έμειναν για να τους παρακολουθήσουν. Τη δε Κυριακή, μάλιστα, οι διοργανωτές είχαν προνοήσει να αποσύρουν περί τις χίλιες καρέκλες από την αίθουσα, με βάση απλή μαθηματική λογική. Αν ο αριθμητής είναι ίδιος, αλλάζω τον παρανομαστή και έχω μεγαλύτερο τελικό νούμερο στο αποτέλεσμα!





Ο Ομπάμα, η Σεγκολέν και ο Νικολά
Ομπάμα ο Σαμαράς στην ομιλία του το Σάββατο; Σαρκοζί η Ντόρα στη δικιά της, την Κυριακή! Μήπως θα ήταν πιο ρεαλιστές αν αναφέρονταν στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που υπέστη δεινή εκλογική ήττα το 2007 και προετοιμάζεται για δεύτερη, το 2012;



Εγώ απευθύνομαι στη μεγάλη κεντροδεξιά

«Εγώ απευθύνομαι στη μεγάλη, ενιαία κεντροδεξιά. Στοχεύω στη διπλή διεύρυνση - και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Ο Αντώνης απευθύνθηκε σε συγκεκριμένο ακροατήριο», έλεγε η κυρία Μπακογιάννη σε πηγαδάκι δημοσιογράφων, στο περιθώριο του συνεδρίου. Τι απαντά ο Μεσσήνιος πολιτικός; «Εγώ μίλησα πολιτικά. Όσο προχωρούσε η ομιλία μου, τόσο ανέβαινε η αποδοχή. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος».


Πού’ σαι Βαγγέλη;
Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάλεσε το Σάββατο το μεσημέρι ο Δημήτρης Σιούφας να ανέβει στο βήμα του συνεδρίου, αλλά ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. δεν ήταν καν μέσα στην αίθουσα εκείνη την ώρα. «Ήταν παρεξήγηση, το όνομά του δεν είχε γραφτεί ποτέ στη λίστα των ομιλητών», εξηγούσαν αργότερα συνεργάτες του. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός, έκανε όμως ένα σχόλιο επί των εσωκομματικών εξελίξεων. «Τώρα πια το λόγο έχουν οι προσωπικοί μηχανισμοί, αυτοί θα κληθούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο τόσο για τις συγκεντρώσεις των υποψηφίων, όσο και για τις εκλογές», υποστήριξε.



Οσκαρ σκηνοθεσίας

Άμεση και συντονισμένη ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού της κυρίας Μπακογιάννη λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Κυριακής, όταν έγινε γνωστό ότι θα λάβει το λόγο για δευτερολογία. Μέσα σε λίγα λεπτά η μισοάδεια μέχρι τότε- αίθουσα του συνεδρίου γέμισε και οι οπαδοί της κυρίας Μπακογιάννη ακροβολίστηκαν στρατηγικά σε όλες τις μεριές, ώστε να φαίνεται πιο απλωμένη και πιο μαζική η παρουσία τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top