GuidePedia

0
Καταπέλτης για τις συνθήκες κράτησης στην Ευρώπη(CTP) είναι ο απολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.
Με αφορμή τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε άθλια κτίρια, ενώ τα βασανιστήρια που λαμβάνουν χώρα στα "σωφρονιστικά" ιδρύματα ξεπερνούν κάθε φαντασία.....
Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές του πανευρωπαϊκού οργανισμού, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα τελούσαν υπό κράτησιν στην Ευρώπη το 2007.
Oι ειδικοί της Επιτροπής επισκέφτηκαν φυλακές, αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης και ψυχιατρικές κλινικές 47 χωρών μελών των 27 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και κατέγραψαν τα σημαντικότερα προβλήματα.
"Ατιμωρησία, υπερπληθυσμός και βασανιστήρια υπονομεύουν τα σωφρονιστικά συστήματα όλης της Ευρώπης", σύμφωνα με τον Ιταλό πρόεδρο της CTP, Μάουρο Πάλμα, ο οποίος θεωρεί ότι η "ανέγερση νέων φυλακών δεν αποτελεί λύση" και προσθέτει ότι "πρέπει να σκεφτούμε άλλες μορφές επιβολής ποινών".
Εξευτελισμός και... χειρουργικός ευνουχισμός
Οι διαπιστώσεις της επιτροπής για τις φυλακές της Δυτικής Ευρώπης προκαλούν σοκ. Στην Τσεχική Δημοκρατία, συνηθίζεται ο υποχρεωτικός χειρουργικός ευνουχισμός δεκάδων καταδικασμένων για σεξουαλικά εγκλήματα.
Η χρησιμοποίηση ξυλοδαρμών, χειροπέδων και λουριών είναι καθημερινό φαινόμενο σε Ουγγαρία και Μολδαβία, ενώ συνωστισμό πολλών κρατουμένων σε μικρά κελιά με κακό εξαερισμό μπορεί κανείς να συναντήσει στη Λετονία, ενώ παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα άτομα σε καθεστώς προσωρινής κράτησης χαρακτηρίζονται "σημαντικοί".
Βασανιστές με φαντασία
Η Τσετσενία προσφέρει ευρύ φάσμα κακοποιήσεων, ηλεκτροσόκ, εγκαύματα, ασφυξία, εξαφανίσεις, για τις οποίες η Μόσχα έχει καταδικασθεί αναρίθμητες φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μπαστούνια του μπέιζμπολ και μεταλλικές μπάρες χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ανάκρισης στη Βοσνία.
Στην ΠΓΔΜ οι κρατούμενοι παραμένουν δεμένοι στα κρεβάτια τους για μεγάλα διαστήματα.
Στην Ελβετία, η CPT ενημερώθηκε για την εφαρμογή τεχνικών πρόκλησης ασφυξίας. Στη Φινλανδία, κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τη νύκτα.
Εδώ και έναν χρόνο, η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για ένα βρετανικό νομοσχέδιο που παρατείνει στις 42 ημέρες τη διάρκεια προσωρινής κράτησης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Παρά τις ενστάσεις, το νομοσχέδιο έχει γίνει νόμος της Βρετανίας.
Πολλές χώρες στην Ευρώπη ακολουθούν τις συστάσεις της Επιτροπής, λαμβάνοντας μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά υπάρχουν και άλλες που δεν επιτρέπουν καν την επίσκεψη ειδικών της CTP στις φυλακές τους όπως η Νότια Οσετία και το ψευδοκράτος στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.
Οι γιατροί της επιτροπής ζήτησαν επίσης το 2008 από την Αγκυρα τον τερματισμό "της απομόνωσης του πρώην ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν", του μοναδικού κρατουμένου της φυλακής του Ιμραλί, καθώς θεωρείται ότι κινδυνεύει η διανοητική του υγεία, χωρίς φυσικά να εισακουστούν οι εκκλήσεις τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top