GuidePedia

0

Τι συμβαίνει στην Τουρκία;

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ο Ερντογάν πέρα από την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσει και την οικονομική καταστροφή.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ''γείτονες'' είναι αδύναμοι και ότι πρέπει να ''χαλαρώσουμε'' ως χώρα, τουναντίον, πρέπει να βρισκόμαστε συνέχεια σε συναγερμό.

Πάντως πολλά ακούγονται για τον Τούρκο πρόεδρο εδώ και εβδομάδες. Μάλιστα σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο Ερντογάν έχει φύγει από την Άγκυρα και μένει σε ένα αρχοντικό που βρίσκεται στην Πόλη, σε πλήρη απομόνωση μάλιστα.

Μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, οπότε είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο!

Η όλη κατάσταση όμως δείχνει πως εγκαταλείπει την μάχη. Δεν αφήνεις στο Στρατηγείο σου για να πας σε ένα αρχοντικό!
 
's President has been staying away from the capital Ankara for weeks, holed up here in Istanbul's isolated, waterfront Huber Mansion, built in 19th century for German arm dealers.


Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση χθες το βράδυ από τον Τούρκο υπουργό Υγείας ότι οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 46 και 2.704 αντίστοιχα μέσα σε μία ημέρα αύξησε κατακόρυφα τις ανησυχίες της αγοράς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελεί υπό πίεση να θέσει άμεσα lockdown στη χώρα, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει και δηλώνει ότι «οι τροχοί της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουν να κυλούν».

Τούρκοι οικονομολόγοι: Η Τουρκία δεν έχει οικονομικούς πόρους να πολεμήσει την πανδημία

Τούρκοι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να συγκρατήσει την «παλίρροια» της επιδημίας του κορονοϊού και για αυτό το λόγο στρέφεται προς δημόσιες δωρεές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τους πόρους του κρατικού ταμείου το 2019 και δεν έχει πλέον άλλους πόρους», σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολόγο και συγγραφέα, Μουσταφά Σονμέζ, που μίλησε στην τουρκική υπηρεσία της DW. Ο Σονμέζ υποστηρίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι διαφανή, όπως σε άλλες χώρες.

«Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τυπώσει χρήμα»

«Γιατί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν το κάνει, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος το κάνει; Γιατί το ΑΚΡ ξέμεινε από μπαρούτι τη διετία 2018-2019. Οι πόροι του δημόσιου τομέα εξαντλήθηκαν, προκειμένου η κρίση το 2018 να μην γίνει βαθύτερη», εξηγεί ο Τούρκος οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η μόνη κίνηση που μπορεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι η αντιστάθμιση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό. «Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τυπώσει χρήμα η Κεντρική Τράπεζα», δηλώνει ο Σονμέζ.
Το Yavuz και το Barbaros πάντως επιμένουν

Στη Κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη παραμένουν τα δυο τουρκικά πλοία.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Τουρκία δεν φαίνεται να το βάζει κάτω, παραμένοντας εντός Κυπριακής ΑΟΖ με τα δυο πλοία της.

Πρόκειται για το τούρκικό γεωτρύπανο Yavuz όπου αυτή την ώρα βρίσκεται στο τεμάχιο 12 στη ΑΟΖ και το τουρκικό ερευνητικό Barbaros στο οικόπεδο 3.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top