GuidePedia

0

Ομάδα ειδικών ανακοίνωσε ότι διόρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, με σκοπό να τον βοηθήσει στην προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτική διάστασης της Συμμαχίας. Ανάμεσα στα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπάρχει και αυτό ενός Τούρκου, με την Ελλάδα να ποντάρει στην παρουσία ενός λαμπρού Αμερικανού, με πολύ καλή γνώση των θεμάτων της ΝΑ Ευρώπης, ενώ δεν είναι και φορέας των γνωστών στερεοτύπων της χώρας του για την Τουρκία…

Τα ονόματα που θα αποτελούν αυτή την υποστηρικτική ομάδα είναι τα ακόλουθα: Greta Bossenmaier (Καναδάς), Anja Dalgaard-Nielsen (Δανία), Hubert Védrine (Γαλλία), Thomas de Maizière (Γερμανία), Marta Dassù (Ιταλία), Herna Verhagen (Ολλανδία), Anna Fotyga (Πολωνία), Tacan Ildem (Τουρκία), John Bew (Βρετανία) και Wess Mitchell (Ηνωμένες Πολιτείες).

Όσον αφορά τον Τούρκο Τακάν Ιλντέμ, πρόκειται για έναν αξιόλογο σε κάθε περίπτωση διπλωμάτη καριέρας με θητεία σε κρίσιμες δυτικές πρωτεύουσες, καθώς επίσης στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει περάσει και από την Ελλάδα ως νούμερο 2 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, το διάστημα 1995-1999.

Από την άλλη πλευρά, μοναδική εξισορρόπηση σε ενδεχόμενη απόπειρα μεροληπτικού επηρεασμού του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, είναι ο εξαιρετικά αξιόλογος Αμερικανός Άαρον Γουές Μίτσελ, ένα πρόσωπο το οποίο από τον Οκτώβριο του 2017 έκανε εμφανώς τη διαφορά, υπηρετώντας μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019 στη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις.

Ο Μίτσελ έχει εξαιρετική κατανόηση των προβλημάτων της Ευρασίας και ξεκάθαρη εικόνα για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Χάραξε νέα πολιτική στο State Department και θα μπορούσε κανείς εύσχημα να εκτιμήσει, ότι παρά την αποχώρησή του, το γενικό πλαίσιο της σκέψης και του σχεδιασμού της ομάδας του εξακολουθεί να ακολουθείται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, σκοπός της ομάδας θα είναι να υλοποιήσει τη διαδικασία αναθεώρησης της ΝΑΤΟϊκής πολιτικής υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα, με σκοπό την αύξηση των πολιτικών διαβουλεύσεων και του συντονισμού με τα κράτη-μέλη, ενισχύοντας τον πολιτικό ρόλο του ΝΑΤΟ.

Είναι εμφανές και μόνο από τον τρόπο περιγραφής της αποστολής της ομάδας, ότι την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της Ατλαντικής Συμμαχίας πιθανότατα θα την βρούμε μπροστά μας στα χρόνια που έρχονται. Κατά συνέπεια, η εξέλιξη αυτή προφανώς πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής και ανάλυσης από την πλευρά του ελλαδικού και του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top